Ustavni sud FBiH osporio tim za revizije

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine procijenio da je federalni ministar za boračka pitanja Zukan Helez bio dužan ispoštovati odluku o razrješenju članova Revizorskog tima za koordinaciju koju je prošle godine donio predsjednik FBiH Živko Budimir.

Tim će se raspustiti, ali revizija neće stati, poručuje Helez.

Sud je odlučio da je Helez obavezan postupiti po odluci Budimira dok Sud ne odluči drugačije, kazala je predsjednica Ustavnog suda BiH Kata Senjak.

Odluku o raspuštanju koordinacijskog tima predsjednik Federacije donio je u aprilu prošle godine, javlja reporterka Al Jazeere Arduana Kurić.

Budimir očekivao odluku

Nakon što se tada njegova odluka nije ispoštovala, kaže da je ovakav rasplet situacije očekivao.

“Odluka Ustavnog suda potvrđuje ono što sam ja cijelo vrijeme u javnosti govorio, a to je da su predstavnici izvršne vlasti u FBiH dužni poštivati odluke predsjednika Federacije i provoditi njegove odluke”, rekao je Budimir.

Budimir je optuživao Heleza da koordinacijski tim, prije svega, ima zadatak izvođenja brojnih branitelja Hrvatskog vijeća obrane iz dosadašnjih prava.

Helez tvrdi da se revizija odnosi na sve. Kaže da će ispoštovati odluku Suda i raspustiti koordinacijski tim.

No, kako tim svakako ne provodi reviziju, nego je samo nadgleda, revizija neće biti zaustavljena.

“Ministar je šef koordinaciskog tima, on odgovara za reviziju i on je šef timu za koordinaciju.Prema tome, ja mogu preuzeti ulogu tima za koordinaciju dok se ne formira i revizija i dalje teče svojim tokom”, rekao je Helez.

Helez: Važnost ušteda

Helez tvrdi da se proces revizije ne smije zaustaviti, jer je ona obećana Međunarodnom monetarnom fondu i Svjetskoj banci.

Pojašnjava do su lažne invalidnine do sada oštetile budžet Federacije za blizu 1,5 milijardi eura.

Dodaje da se revizijom mogu napraviti uštede na godišnjem nivou blizu 15 miliona eura, te da je Fedearcija do sada i uštedjela 35 miliona eura.

Od devet do 10.000 ljudi do sada je revizijom izvedeno iz prava na različitim osnovama.

Nekima je u potpunosti ukinuto pravo na penziju, a nekima je smanjen procenat invalidnosti, pa samim tim i visina penzija.

“Predsjednik Federacije Živko Budimir ranije je pozvao sve one koji su izvedeni iz prava na penziju, od momenta raspuštanja koordinacijskog tima, da tuže Federaciju i traže odštete. Helez tvrdi da se revizija odvija u skladu sa zakonom i da takve tužbe ne bi polučile željene rezultate”, javila je naša novinarka Arduana Kurić.

Izvor: Al Jazeera