Ustavni sud odlučuje o Puigdemontovoj kandidaturi

Carles Puigdemont, jedini kandidat za predsjednika Vlade Katalonije, živi u u Belgiji od 29. oktobra (EPA)

Vlada Španije zatražila je od Ustavnog suda da zabrani Karlesu Pudždemonu kandidaturu za predsednika Vlade Katalonije, jer je u toj zemlji optužen za pobunu, pa mu preti hapšenje, a očekuje se da će sud doneti odluku u subotu.

Vlada u Madridu se odlučila na taj korak iako joj je sopstveno savetničko telo predložilo da ne ide na Ustavni sud.

Time je stvorena nova neizvesna situacija, jer nije sigurno da li postoji pravni osnov da se poništi Pudždemonova nominacija.

Izbor na daljinu

Njega je nominovao novoizabrani predsednik katalonskog Parlamenta Rožer Torent, zagovornik nezavisnosti.

“Moramo da iskoristimo sve instrumente koje nam dopušta zakon kako bismo izbegli da neko ko beži od pravosuđa bude izabran na nezakonit način, te preuzme upravljanje autonomnom pokrajinom”, rekla je potpredsednica Vlade Soraja Saens de Santamarija na konferenciji za medije u Madridu.

Pudždemon, jedini kandidat za predsednika Vlade, živi u u Belgiji od 29. oktobra, a ako se vrati u Španiju, preti mu hapšenje, jer je optužen za pobunu protiv države.

Zagovornici nezavisnosti, koji imaju većinu mesta u pokrajinskom parlamentu, u utorak nameravaju da ga izaberu na daljinu.

Vlada Španije i stranke za celovitost države tvrde da on mora lično da se pojavi na raspravi da bi bio izabran, a to ne može, jer će biti uhapšen čim stupi na špansko tlo.

Jedini kandidat za premijera

Ustavni sud je za subotu najavio sastanak na kojem će odlučiti da li prihvata žalbu Vlade Španije na odluku o nominaciji Pudždemona.

Saens de Santamarija je pozvala Torenta da nominuje drugog kandidata, ali on je to odbio.

“Ogromna je politička neodgovornost koristiti sudove da bi se dobilo nešto što nije dobijeno na izborima 21. decembra”, istakao je Torent.

On je, pak, poručio da će pravnici katalonskog parlamenta proučiti odluku Vlade Španije.

U slučaju da Ustavni sud odbaci žalbu, biće to udarac za Vladu Španije, koja je u oktobru raspustila katalonsku vladu, na čelu sa Pudždemonom, nakon izglasavanja nezavisnosti Katalonije.

Tada je preuzela upravljanje nad pokrajinom sa 7,5 miliona stanovnika te raspisala prevremene izbore.

Neizvjesna presuda do izbora vlade

No, ti izbori u Kataloniji nisu joj doneli željeni rezultat.

Na njima su tri stranke za nezavisnost osvojile većinu mesta u Parlamentu, 70 od 135, došavši u priliku da formiraju novu vladu.

Insistiraju na Pudždemonu kao predsedniku, čime bi nastavile kontinuitet započet krajem 2015, a prekinut intervencijom Vlade u Madridu.

Stranka centra Građani, pobornik celovitosti Španije, osvojila je najviše mesta, 37, ali ni uz podršku ostalih stranaka ne može da dosegne 68 mesta, koliko je potrebno za formiranje vlade.

Čelnica Građana Ines Arimadas zbog toga je odustala od kandidature za mesto predsednice Vlade.

Moguće produbljenje krize

Ako Ustavni sud u subotu odbije da zabrani kandidaturu Pudždemona, Vlada može da uloži novu žalbu na odluku da ga izaberu na daljinu, dok je u Belgiji.

Bude li se Vlada Španije žalila, sud neće imati vremena da donese presudu pre početka parlamentarne rasprave u utorak.

Taj scenario doveo bi do nezabeležene situacije u Španiji, što bi dodatno produbilo političku krizu u pokrajini na obali Sredozemnog mora, koja stvara 19 odsto španskog bruto domaćeg proizvoda.

Izvor: Agencije