Ustavni sud RS-a: Nije povrijeđen interes Bošnjaka

Ustavni Sud BiH ranije je proglasio neustavnim referendum o Danu RS-a (Al Jazeera)

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda bh. entiteta Republika Srpska utvrdilo je da nije bilo povrede vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka prilikom usvajanja Odluke o konstatovanju rezultata referenduma o 9. januaru kao Danu RS-a.

U obrazloženju odluke Vijeće navodi da sadržaj osporene odluke ne predstavlja materiju koja može da naruši vitalni nacionalni interes bilo kojeg naroda, jer se odnosi na sve građane.

Prije održavanja u septembru prošle godine, referendum je osporio Ustavni sud BiH.

Vijeće je također utvrdilo da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka ni usvojenim Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju u RS-u.

Organizovanje referenduma

Vlasti RS-a provele su referendum o Dan u RS-a uprkos protivljenju međunarodne zajednice i odluci Ustavnog suda BiH koji je odlučio da je 9. januar neustavan praznik.

Od ukupno 1.219.399 građana RS-a koji imaju biračko pravo, glasalo je 680.116 glasača, odnosno 55,77 posto, objelodanjeno je po okončanju referenduma.

Na referendumsko pitanje ‘Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS-a?’ odgovor ‘Da’ dalo je 99,81 od ukupnoj broja upisanih glasača, a odgovor ‘Ne’ dalo je 0,19 posto od toga broja

Referendum je bio organizovan na 1.885 glasačkih mjesta, a u inostranstvu na 27 glasačkih mjesta.

Izvor: Al Jazeera i agencije