Ustavni sud RS-a odbacio zahtjev Kluba bošnjačkog naroda o Srebrenici

Narodna skupština RS-a u augustu je odbacila izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine te zatražila od Vlade RS-a da ga povuče i stavi van snage (Narodna Skupština Republike Srpske)

Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda bh. entiteta Republike Srpske odlučilo je da nije prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi sa zaključcima o izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine. 

U pitanju su zaključci koje je Narodna skupština RS-a donijela na sjednici održanoj 14. augusta 2018. godine.

“Ovakvu odluku Vijeće je donijelo jer je ocijenjeno da osporeni Zaključci Narodne Skupštine RS ne sadrže opšte norme i da, shodno tome, nemaju obavezujući karakter, tako da po svojoj pravnoj prirodi ne predstavljaju pravni već politički akt kojim se izražavaju politički stavovi Narodne skupštine RS”, navodi se u saopštenju Ustavnog suda RS-a. 

Dodaje se da je Vijeće utvrdilo, kao i više puta do sada u sličnim situacijama, da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporenih Zaključaka sa odredbama Ustava kojima se štite vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda u RS. 

Popis od 22.000 imena

Narodna skupština RS-a u augustu je odbacila izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine te zatražila od Vlade RS-a da ga povuče i stavi van snage.

U predloženim zaključcima, koje nisu podržali jedino poslanici Koalicije “Domovina”, napisano je da parlament RS-a smatra da Vlada RS-a treba da “formira nezavisne međunarode komisije koje bi na objektivan i nepristrasan način utvrdile stradanja Srba na području srebreničke regije od 1992. do 1995. godine, kao i u Sarajevu od 1991. do 1995. godine”.

Sjednica Skupštine bila je zakazana na zahtjev predsjednika entiteta Milorada Dodika.

Majke Srebrenice prije toga su predale njemačkim vlastima popis, a na kojem su imena 22.000 Srba potencijalnih sudionika genocida u Srebrenici.

Upravo je predaja popisa i bila povod Dodiku da zatraži posebnu sjednicu, jer smatra da se spomenutim izvještajem „manipulisalo na štetu Srba“. Dodik je prethodno sve s popisa, koji se nalaze u Njemačkoj, pozvao da se vrate u Bosnu i Hercegovinu, odnosno njezin entitet Republika Srpska.

Spomenuti popis nije nikakva tajna i dio je izvještaja koji je, prije 14 godina, napravila Komisija za istraživanje događaja u Srebrenici 1995. godine, a koju je formirala Vlada Republike Srpske.

Pod pritiskom međunarodne zajednice napravljen je izvještaj u kojem se, između ostalog, navodi da je u Srebrenici „likvidirano više hiljada Bošnjaka na način koji predstavlja teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, te da je izvršilac, pored ostalog, preduzeo mjere prikrivanja zločina premještanjem tijela“. Priložen je i popis pripadnika Vojske Republike Srpske s 22.000 imena – od najviše rangiranih oficira do običnih vojnika, vozača, kuhara.

Izvor: Agencije