Ustavni sud RS-a odlučuje o interesu Bošnjaka

Nije bilo saglasnosti na zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a (Anadolija)

Ustavni sud bh. entiteta Republika Srpska odlučit će da li je skupštinskom odlukom o konstatovanju rezultata referenduma u RS-u iz septembra prošle godine, u vezi s proslavom 9. januara, Dana RS-a, koji je osporio Ustavni sud BiH, povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

O ovom pitanju danas nije bilo saglasnosti na zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a.

Zajednička komisija nije podržala ni veto Bošnjaka na Informaciju o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije te na 12 zaključaka koji su usvojeni na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a 27. februara.

Nije bilo saglasnosti ni o pitanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka i na druge odluke u vezi s referendumom iz septembra prošle godine, kao i na Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju u RS-u.

I o ovim aktima konačnu riječ dat će Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a.

Vitalni nacionalni interes

Klub Bošnjaka je 20. februara pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa i na odluke Narodne skupštine RS-a o prestanku mandata članovima Komisije za provođenje referenduma, te o davanju posebnog ovlaštenja toj komisiji u dijelu koji se odnosi na učešće u postupku u Ustavnom sudu BiH te na zaključak kojim se Vlada RS-a obavezuje da osigura sredstva i pruži punu pravnu zaštitu i podršku članovima Komisije u eventualnim sudskim procesima.

Te odluke su 9. februara ove godine drugi put usvojene u Narodnoj skupštini RS-a, nakon što je Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a utvrdilo da su objavljene u “Službenom glasniku RS” prije nego što su se o njima izjasnili klubovi u Vijeću naroda RS-a.

Šef bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović je na današnjoj sjednici rekao da je odluka o referendumu odluka samo jednog naroda te da će o njoj svoj stav reći Ustavni sud RS-a i Tužilaštvo BiH koje vodi istragu u ovom slučaju.

I potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić je podsjetio da je odluka o referendumu u RS-u, provedenom u septembru prošle godine, u suprotnosti s odlukom o Ustavnom sudu BiH, koji je zabranio ovo izjašnjavanje građana, te poništio rezultate referenduma.

S druge strane, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović smatra da je legitimna odluka Narodne skupštine o referendumu.  

U Klubu Bošnjaka smatraju i da se Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju nastavlja diskriminacija bošnjačkih đaka u obrazovnom sistemu RS-a.

Izvor: Agencije