Ustavni sud RS-a odlučuje o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti

Iz Vijeća naroda RS-a smatraju da se Ustavni sud RS-a neće ni izjašnjavati (Ustavni sud RS - Arhiva)

Ustavni sud bh. entiteta Republika Srpska donijet će konačnu odluku o tome je li Rezolucijom o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Na današnjoj sjednici zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a nisu usaglašeni stavovi u vezi s tom rezolucijom, na koju je Klub Bošnjaka stavio veto.

Šef Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović kazao je da su delegati iz tog Kluba pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa jer je Rezolucija za njih u potpunosti neprihvatljiva i njom se “zadire u nadležnosti države Bosne i Hercegovine”.

Pitanje odbrane, naglasio je, u nadležnosti je državnih, a ne entitetskih institucija.

“Vitalni nacionalni interes Bošnjaka je Bosna i Hercegovina u Evropskoj uniji i NATO savezu i već se predaleko otišlo u tim aktivnostima, između ostalog, potpisan je MAP”, ukazao je Hadžiomerović, ističući da su Bošnjaci konstitutivan narod u RS-u i mora se uvažiti i njihov stav.

Delegat kluba Srba u Vijeću naroda RS-a Vojislav Gligić smatra da se Ustavni sud RS-a neće ni izjašnjavati jer je Rezolucija politički akt.

Veto Bošnjaka

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda stavio je 27. oktobra veto na Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a, a o njoj nije bilo saglasnosti na ranije održanoj sjednici Vijeća naroda.

Zastupnici vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a 18. oktobra, bez prisustva opozicije i Koalicije “Domovina”, usvojili su Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a.

U tom se dokumentu navodi da je Republika Srpska opredijeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom, kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma.

Izvor: Agencije