Ustavni sud RS-a prihvatio zahtjev Bošnjaka o Danu RS-a

Iz Vijeća naroda RS-a smatraju da se Ustavni sud RS-a neće ni izjašnjavati (Ustavni sud RS - Arhiva)

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska utvrdilo je kako je prihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka u Narodnoj skupštini RS-a koji se odnosi na Zakon o Danu RS-a, jer su ispunjene procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o povredi vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

U odnosu na zahtjev koji se tiče zaključka u vezi sa Zakonom o Danu RS-a, a kojim Narodna skupština RS-a obavezuje entitetsku vladu da izvrši usklađivanje Zakona o praznicima RS-a u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda, Vijeće je donijelo rješenje da taj zahtjev nije prihvatljiv.

“S obzirom da osporeni Zaključak ne sadrži pravnu normu opšteg karaktera, već da se njime izražava opredjeljenje Narodne skupštine u pogledu određenog pitanja političke prirode, Vijeće je ocijenilo da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporenog zaključka s odredbama Ustava o zaštiti vitalnih interesa konstitutivnih naroda”, naveli su iz Ustavnog suda RS-a.

Klub Bošnjaka je 2. novembra stavio veto na ovaj zakon, kao i na zaključke usvojene uz Zakon o Danu RS-a, jer ne prihvataju 9. januar kao Dan RS-a.

Odluka Ustavnog suda BiH

Ukazali su i na to kako predlagač zakona ne priznaje presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je utvrdio da je 9. januar neustavan kao Dan RS-a.

U Klubu Bošnjaka su izričiti da za pripadnike tog naroda 9. januar kao praznik nikada neće biti prihvatljiv.

Narodna skupština RS-a, bez prisustva bošnjačkih poslanika, 25. oktobra, na posebnoj sjednici u Banjoj Luci, usvojila je Zakon o Danu RS-a po hitnom postupku i obavezala Vladu RS-a da izvrši usklađivanje Zakona o praznicima u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda.

U Zakonu o Danu RS-a navodi se da se, na osnovu potvrđene volje građana RS-a, 9. januar utvrđuje kao Dan RS-a, koji se obilježava i praznuje kao sekularni praznik, a definira se i da Vlada RS-a svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana RS-a.

Izvor: Agencije