Ustavni sud Španije ukinuo katalonski zakon o neovisnosti

Barcelona, Katalonija, Prosvjed, Protest, Nezavisnost
Tisuće katalonskih separatista okupilo se u ponedjeljak u Barceloni tražeći otcjepljenje od Španjolske (Reuters)

Ustavni sud Španjolske ukinuo je katalonski zakon koji je predstavljao pravni okvir za uspostavljanje neovisnosti, izjavio je izvor iz suda.

To je, kako se navodi, bilo i očekivano s obzirom na to da je prošlog tjedna suspendiran i zakon o održavanju referenduma u Kataloniji, koji je bio planiran za 1. listopad, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Ustavni sud je suspendirao oba zakona, a suci su razmatrali krši li se njima Ustav iz 1978. godine. 

Ovi zakoni su izglasani prošle srijede u parlamentu Katalonije.

Španjolska vlada proglasila je nezakonitim održavanje bilo kakvog referenduma o neovisnosti jer se u Ustavu navodi da je “Španjolska nedjeljiva.

Naređena zapljena glasačkih kutija, listića… 

Tužiteljstvo u Kataloniji naložilo je u utorak policiji da zaplijeni glasačke kutije, listiće i sve drugo što bi se moglo uporabiti na referendumu o neovisnosti.

Načelnici civilne garde i nacionalnih policijskih snaga, kao i regionalnih trupa Mossos de Escuadra koje kontrolira katalonska vlada, pozvani su u utorak u ured tužiteljstva u Barceloni, prenosi AFP.

Tužiteljstvo im je naložilo da poduzmu akcije protiv vlasti, javnih službenika i pojedinaca “kako bi se izbjegli prijestupi”, priopćilo je tužiteljstvo nakon sastanka.

Prema španjolskom zakonu, tužitelji imaju ovlasti da daju instrukcije sudskoj policiji u istragama o prijestupima, kao i suci.

“Policijski dužnosnici… će izravno usvojiti mjere koje su potrebne da bi zaplijenili resurse namijenjene pripremanju ili održavanju nezakonitog referenduma”, navodi se u priopćenju.

Policiji je posebno naređeno da oduzmu predmete kao što su “glasačke kutije, glasački listići, propagandni materijali, priručnici s instrukcijama za provođenje referenduma…”.

Nalog dan policijskim snagama stavlja trupe Mossos de Escuadra u posebno neugodan položaj jer, s jedne strane, po zakonu moraju slijediti naloge tužitelja, ali su istovremeno izravno ovisni o regionalnoj vladi, protiv koje sada moraju djelovati, zaključuje francuska agencija.

Tisuće na ulicama tražile otcjepljenje

Tisuće katalonskih separatista okupilo se u ponedjeljak u Barceloni tražeći otcjepljenje te regije od Španjolske, tri tjedna od zakazanog referenduma o neovisnosti, koji Madrid zabranjuje.

Separatisti od 2012. godine prosvjeduju na nacionalni praznik Katalonije, koji je bio u ponedjeljak, kojim se obilježava pad Barcelone u ratu za španjolsko naslijeđe 1714.godine i naknadni gubitak regionalnih institucija i sloboda.

S druge strane, protivnici neovisnosti se žale da ovaj praznik, koji pripada svim Kataloncima, separatisti zloupotrebljavaju za svoje ciljeve, a ove godine, uoči referenduma, čak i više nego ranije, ističući da je katalonsko društvo duboko podijeljeno po pitanju neovisnosti.

Izvor: Agencije