Ustrijeljen muškarac nakon eksplozije u centru Brisela

Napadača su neutralizirali vojnici koji su osiguravali Centralnu stanicu (AP)

Belgijski vojnici koji patroliraju briselskom Centralnom stanicom “neutralizirali” su jednu osobu nakon manje eksplozije, kazao je glasnogovornik policije, dodavši da nema žrtava i da je situacija pod kontrolom.

On nije mogao potvrditi navode medija da je osoba nosila prsluk napunjen eksplozivom i da nije poznato da li je ustrijeljeni muškarac još živ.

Stanica i obližnji historijski centar grada, prepun turista i lokalnog stanovništva, djelomično su evakuirani dok je policija uspostavila sigurnosni kordon, kazali su svjedoci belgijskim medijima, prenosi Reuters.

Visoka uzbuna

Grad je u stanju visoke uzbune duže od 18 mjeseci nakon što su napadači iz Brisela povezani s grupom Islamska država Irak i Levant izveli napade u Parizu u novembru 2015, u kojim je ubijeno 130 ljudi, te kasnije izveli bombaške napade na briselski aerodrom i metro u martu prošle godine.

Glasnogovornik policije je kazao: “Desio se incident na Centralnoj stanici. Došlo je do eksplozije oko osobe. Osobu su neutralizirali vojnici koji su se nalazili na mjestu događaja”.

“U ovom trenutku se veliki broj policajaca nalazi na stanici i sve je pod kontrolom”.

Izvor: Agencije