Usvojen novi Zakon o sigurnosti u Turskoj

Turski parlament usvojio je Zakon o sigurnosti koji policiji daje nove ovlasti kad je riječ o istragama i hapšenjima. Zakon još mora ratificirati predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Vlasti kažu kako su nove ovlasti u službi sprječavanja nasilnih protesta dok kritičari strahuju da će policija te ovlasti zloupotrebljavati.

Jedan policajac suspendiran je nakon što je na kolegu galamio da upotrijebi suzavac protiv demonstranata. U drugom incidentu, četiri policajca osuđena su na po deset godina zatvora nakon što su pretukli demonstranta.

Kritičari tvrde kako je to primjer kulture policijskog nasilja u ovoj državi. Žrtva tog incidenta bio je 19-godišnji Ali Ismail Korkmaz.

Veće ovlasti

Nakon što je  u komi proveo mjesec dana, umro je u julu 2013. godine.

„Kad sam čula presudu, bilo je to kao da sam drugi put izgubila svoga sina. Razočaranje je bilo veliko. Nadali smo se  da postoji tračak pravde i savjesti. Prevarili smo se“, govori njegova majka Emel Korkmaz.

Vlasti tvrde kako je policija dobila veće ovlasti nakon nemira u kurdskim regijama u oktobru prošle godine, u kojima je živote izgubilo više od 50 ljudi.

„Naša Vlada odmah je djelovala jer se nešto moralo poduzeti protiv vandala koji su 6. i 7. oktobra uništili naše gradove i zapalili ih“, kazao je turski premijer Ahmet Davutoglu.

Novi zakon o sigurnosti također omogućava policiji da drži građane u pritvoru i do 48 sati ako, kako navode, predstavljaju „ozbiljnu prijetnju javnom redu“. Policija je, također, dobila veće ovlasti i za korištenje vatrenog oružja u odbrani protiv napada na zgrade, vozila i ljude na javnim mjestima.

Marginalizacija sudija

Sada im je dozvoljeno pretraživati ljude i vozila bez prethodnog sudskog naloga, javlja iz Istanbula novinar Al Jazeere Bernard Smith.

„Human Rights Watch zabrinut je zbog ovog zakona jer se njime planiraju povećati ovlasti policiji, bez zadovoljavajućeg nadzora. Za Human Rights Watch posebno je problematična marginalizacija nadzorne uloge koju su imali sudije i tužioci“, ističe Smith.

U Turskoj se svake godine održavaju hiljade protesta. Većina ih je samo bučna, ali nenasilna, poput ovog protiv novog zakona.

Vlasti kažu da ustavna prava slobode okupljanja ovim zakonom nisu ugrožena.

Izvor: Al Jazeera