Usvojena rezolucija o finansiranju terorizma

Rezoluciju čiji je sponzor Rusija podržale su i mnoge članice Vijeća sigurnosti (EPA)

Vijeće sigurnosti UN jednoglasno je danas usvojilo rezoluciju čiji je cilj oštrija borba protiv finansiranja terorističkih grupa putem nezakonite trgovine naftom, antikvitetima i otkupima za kidnapovane taoce.

Rezoluciju čiji je sponzor Rusija podržale su i mnoge članice Vijeća sigurnosti, uključujući Sjedinjene Američke Države, prenio je AP.

Plaćanje otkupnine

Rezolucija poziva na sankcionisanje pojedinaca i kompanija koji trguju naftom koju proizvede grupa Islamska država Irak i Levant pod čijom kontrolom je oko trećina teritorije Sirije i Iraka, izvijestio je AP.

U tekstu se potvrđuje da je nelegalno plaćati otkupninu pojedincima i grupama poput ISIL-a i Fronta Al-Nusra, koje se već nalaze na listi sankcija UN te da sve zemlje treba da zamrznu slične fondove.

Zahtijeva se također od svih 193 zemalja članica UN da preduzmu “odgovarajuće korake” kako bi spriječile trgovinu antikvitetima i drugim vrijednim predmetima koji su ilegalno uzeti iz Sirije, navodi AP.

Slična zabrana

Ruski ambasador u UN Vitali Churkin rezoluciju je nazvao važnim korakom u ugušenju finansiranja terorista.

Američki ambasador Samanta Pauer naglasila je da je SAD snažno podržao rezoluciju, ali se požalila da je “neprestan neuspjeh” Vijeća sigurnosti da nešto preduzme protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada dovelo do uspona “Islamske države”.

Slična zabrana već postoji za antikvitete iz Iraka, podsjetio je AP.

Izvor: Agencije