Usvojena ustavna tužba protiv banaka u slučaju ‘Franak’

U udruzi 'Franak' smatraju da svojim odlukama Ustavni sud dokazuje da nije pod utjecajem ničijih lobija (Pixsell)

Ustavni sud Hrvatske djelomice je usvojio ustavnu tužbu udruge “Potrošač” protiv osam najvećih banaka.

Ukinuo je odluku Vrhovnog suda u dijelu koji se odnosi na valutnu klauzulu u švicarskim francima, i to za sve banke, dok su sve ustavne tužbe banaka odbijene.

Ustavni sud zaključio je da je Vrhovni sud primijenio dvostruka mjerila. Utvrdio je da službenici banaka nisu potrošačima objasnili sve čimbenike koji utječu na formiranje kamatne stope, zbog čega oni nisu mogli predvidjeti ekonomske posljedice.

S druge strane, valutna klauzula bila je razumljiva jer je riječ o uobičajenoj praksi.

Rasplet u vezi s kreditom u švicarskim francima iščekuje 120.000 hrvatskih građana.

Nova odluka za godinu dana

Član udruge “Franak” i saborski zastupnik Goran Aleksić procjenjuje da će, kao i sve dosad, i novu odluku Vrhovnog suda čekati godinu dana. Pojasnio je što bi se dogodilo ako ona bude drukčija od dosadašnje.

“U tom slučaju bi se svi krediti s valutnom klauzulom švicarski franak koje su ugovarale osam banaka koje su tužene morali preobračunati po početnoj kamatnoj stopi i početnom tečaju, pa svi oni koji još imaju kredite – njima bi se preobračunalo kredit, dobili bi nove otplatne rate, novu glavnicu, sve bi bilo poboljšano. A oni koji su otplatili kredite, oni bi morali dobiti novac natrag koji su preplatili”, rekao je Aleksić.

Zbog dvostrukih mjerila, odnosno nejasnih kriterija, Vrhovni sud morat će ponovno donijeti i obrazložiti odluku.

“Propust banaka da potrošače upoznaju s ekonomskim posljedicama sklapanja ugovora o kreditu predstavljao je odlučujuću okolnost za ocjenu Vrhovnog suda da su ugovorne odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi nepoštene. Međutim, istu tu okolnost u odnosu na ugovorne odredbe o valutnoj klauzuli Vrhovni sud nije uzeo u obzir niti je obrazložio razloge za različiti pristup u tumačenju ovog pravnog standarda”, rekao je Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda Hrvatske.

Izvor: Al Jazeera