Usvojene izmjene Zakona o radu i o PIO-u

Izmjena Zakona o radu je usvojena sa 190 glasova (Al Jazeera)

Skupština Srbije usvojila je izmjene Zakona o radu i Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

“Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene Zakona o radu sa 190 glasova za, kao i izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju”, izvijestio je novinar Al Jazeere Đorđe Kostić.

Za izmjenu Zakona o PIO-u glasalo je 190 poslanika, protiv je bilo 22, a troje nije glasalo.

Izmjene Zakona o radu, između ostalog, predviđaju pravo na naknadu po osnovu minulog rada od 0,4 posto po godini rada kod aktuelnog poslodavca.

Naknada zbog otkaza dobijenog kao tehnološki višak iznosit će minimalno zbir trećine zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu rada kod aktuelnog poslodavca.

Otpremnina zbog odlaska u penziju iznosit će dvije prosječne plate zaposlenog, a ne tri kao do sada, zaposleni će imati pravo na naknadu za noćni rad od 26 posto, ali ne i za smjenski rad.

Usvojene Izmjene Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju predviđaju povećanje starosne granice za odlazak žena u penziju počev od januara 2015. na svakih šest mjeseci, da bi 2032. ona bila 65. godina, odnosno da bi se izjednačila sa uslovima za muškarce.

Minimalan staž je 15 godina.

Prijevremena penzija

Uvodi se pravo na prijevremenu starosnu penziju i utvrđivanje trajnog umanjenja iznosa prijevremene starosne penzije za 0,34 posto za svaki mjesec ranijeg odlaska u penziju prije navršenja opšte starosne granice, što na godišnjem nivou iznosi 4,08 posto. Penzija po tom osnovu može da im se umanji maksimalno 20,4 posto, prenosi Tanjug.

Prijevremenu starosnu penziju mogu da koriste svi koji imaju 40 godina staža. Od 2023. u prijevremenu penziju mogu da odu muškarci stari 60 godina, a žene sa 59,6 godina.

Izmjene Zakona su predvidjele i da žena koja je rodila jedno dijete po tom osnovu ima pravo na dodatnih šest mjeseci staža, ona sa dvoje djece na godinu, a žena koja je rodila troje i više djece ima pravo na dodatni staž od dvije godine.

Također, preciznije se definiraju određene kategorije osiguranika gdje se traži da zaposleni rade na poslovima na kojima je rad naročito težak, opasan i štetan za zdravlje, odnosno poslovima na kojima je obavljanje profesionalne djelatnosti ograničeno navršenjem određenih godina života ili zbog prirode i težine posla, fiziološke funkcije opadaju u toj mjeri da onemogućavaju njeno dalje uspješno obavljanje.

Preciznije se definira i isključivanje iz beneficiranog staža zaposlenih na administrativno-tehničkim radnim mjestima, odnosno poslovima.

Sistem penzijskog i invalidskog osiguranja u Srbiji se zasniva na tekućem finansiranju penzija, što znači da svi koji rade i ostvaruju prihod po principu obaveznosti i kroz doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje izdvajaju sredstva za finansiranje penzija.

Taj sistem je nastao od 1945. do 1970. godine, kada je starosna struktura bila povoljna, stanovništvo mlado, pa je bilo relativno mnogo zaposlenih i relativno malo korisnika prava, piše u obrazloženju za donošenje izmjena Zakona.

Izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju usvojene su zbog potrebe daljeg provođenja reforme sistema PIO, koje su započete 2002. godine, a počinju da se primjenjuju u januaru 2015. godine.

Protest sindikata

U četvrtak su predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost protestirali zbog najavljene izmjene Zakona o radu i PIO-u.

Protest je završen zahtjevom dva reprezentativna sindikata poslanicima u Parlamentu Srbije da vrate Vladine prijedloge izmjena Zakona o radu, te penzionom i invalidskom osiguranju iz skupštinske procedure.

Vođe dva sindikata Ljubisav Orbović i Branislav Čanak najavili su nove oblike sindikalne borbe za neusvajanje ta dva prva reformska zakona u Srbiji, a novi protesti su najavljeni za ponedjeljak, 21. jula.

“Zakon je u Parlament dospeo takav kakav je, jer ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulin nije umeo da pregovara, već je slušao poslodavce, Američku komoru i strane investitore. To je dobar zakon za njih, daje im ekstra profit, a uzima iz džepa svakog radnika kako bi se oni bogatili”, naveo je jučer Orbović.

Naveo je kako sindikati jesu za reforme, ali ne “preko leđa” zaposlenih i radnika.

“Nemaju prava da uništavaju svoj narod”, poručio je Orbović.

Vođe i članovi SSSS-a i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost održali su protestnu šetnju od Trga Nikole Pašića do Skupštine Srbije.

Izvor: Al Jazeera i agencije