Utvrđen mehanizam obnavljanja sankcija Iranu

Dogovor šest svjetskih sila korak je ka mogućem sporazumu s Iranom (EPA)

Šest svjetskih sila usaglasile su u nedjelju mehanizam o ponovnom uspostavljanju sankcija Ujedinjenih naroda Iranu ako ta zemlja ponovo prekrši odredbe budućeg nuklearnog sporazuma, čime su otklonile glavnu prepreku za dogovor s Teheranom prije krajnjeg roka 30. juna, saopćile su zapadne diplomate za Reuters.

Dogovor šest svjetskih sila – SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina – korak je ka mogućem sporazumu s Iranom, uprkos zaostalim barijerama, kao što je omogućavanje predstavnicima UN-a da obave inspekciju iranskih vojnih postrojenja.

Nuklearni pregovori Irana s grupom 5+1 počeli su krajem 2013. godine i usmjereni su na postizanje sporazuma koji bi ublažio strah Zapada da Teheran, pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamjenu za ublažavanje sankcija koje su nanijele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

Smanjiti broj nukleranih centrifuga

Početkom aprila su Iran i velike sile postigle dogovor o okvirnom sporazumu koji treba biti finaliziran do kraja juna, a prema kome je Teheran u obavezi da značajno smanji broj centrifuga u zamjenu za suspenziju sankcija.

SAD i evropski pregovarači žele da bilo kakvo ublažavanje sankcija UN-a uvedenih Iranu bude automatski povučeno ako Teheran prekrši dogovor.

Rusija i Kina tradicionalno odbijaju ovakve automatske mjere, smatrajući ih kršenjem njihovog prava na veto, kao stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Iran će razmatrati “druga rješenja” povodom zahteva Zapada da dozvoli inspektorima UN-a pristup svojim vojnim lokacijama i razgovore s nuklearnim naučnicima, izjavio je u nedjelju šef iranske diplomatije Mohamad Javad Zarif.

“Odlučili smo razgovarati o drugim rješenjima na rješavanju ovog pitanja”, rekao je on za iransku agenciju Mehr, nakon šest sati sastanaka koje je imao s američkim kolegom Johnom Kerryjem u subotu u Ženevi.

Puno radno vrijeme

Zarif nije precizirao kako iranski pregovarači planiraju razriješiti ovo pitanje i naveo da i dalje postoji nekoliko tačaka neslaganja između Irana i SAD-a, nagovještavajući da nije bilo značajnog napretka u njegovim razgovorima s Kerryjem.

“Odlučili smo raditi puno radno vrijeme naredne tri ili četiri sedmice, kako bi vidjeli da li je ili ne moguće postići sporazum”, dodao je Zarif, a prenio Reuters.

Zapadni zvaničnici navode da su inspekcije vojnih lokacija i pristup iranskim naučnicima, koje bi provodila Međunarodna agencija za atomsku energiju, ključne za provjeru da li Iran nastavlja tajni program razvoja nuklearnog oružja, što Teheran demantira.

SAD i Francuska su zaprijetile da će blokirati svaki sporazum koji ovo ne omogućava, ali je iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, eksplicitno odbacio mogućnost bilo kakvih inspekcija i razgovora s naučnicima.

Izvor: Agencije