Uvećan trgovinski suficit Njemačke

Njemački izvoz u zemlje eurozone je oštro smanjen (EPA)

Njemački uvoz u novembru je neočekivano snažno smanjen na mjesečnom nivou, a snažan pad zabilježen je i kod izvoza, pokazali su podaci njemačkog ureda za statistiku Destatisa.

Kalendarski i sezonski prilagođen uvoz smanjen je 3,7 posto u usporedbi s oktobrom, a izvoz 3,4 posto, objavio je ovaj ured u utorak.

Trgovinski suficit u novembru 2012. godine smanjen je tako više nego što se očekivalo, na 14,6 milijardi eura, pokazali su Destatisovi kalendarski i sezonski prilagođeni podaci.

Za oktobar je njegova vrijednost revidirana naniže, na 14,9 milijardi eura.

Njemačka je u novembru izvezla robu u vrijednosti od 94,1 milijardu eura, što je značajno manje u odnosu na oktobarski izvoz od 98,4 milijarde eura.

“Njemačka je pogođena krizom u eurozoni i to direktno kroz smanjenu potražnju i indirektno kroz slabije povjerenje koje pogađa ulaganja”, kazao je Christian Schulz iz banke Berenberg.

Bolji izgledi

“Sve ukazuje na to da se njemačka ekonomija smanjila u četvrtom tromjesečju. No, izgledi su bolji”, dodao je.

Njemačka je bila motor rasta tokom trogodišnje krize u eurozoni, no slabosti na drugim tržištima Evropske unije (EU), na kojima plasira gotovo 60 posto ukupnog robnog izvoza, sada ga uveliko pritišću.

Dužnička kriza primorala je brojne njene trgovinske partnere na podizanje poreza i smanjenje potrošnje, što znači slabiju potražnju za njemačkim robama, premda je taj manjak dijelom nadoknadila potražnja iz ekonomija u nastajanju.

Njemački izvoz oštro je smanjen u zemlje eurozone, 5,7 posto na godišnjem nivou, dok je izvoz u zemlje izvan Evrope uvećan 5,6 posto u usporedbi s novembrom 2011. godine.

Uvoz Njemačke je, sa druge strane, pao u novembru na 77,1 milijardu eura sa oktobarskih 82,7 milijardi eura, pokazuju podaci Destatisa.

Od januara do novembra 2012. Njemačka je izvezla robu u vrijednosti većoj od 1.000 milijardi eura, dok je vrijednost uvoza dostigla 842,2 milijarde eura.

Izvor: Agencije