Uvredljiva predizborna kampanja u Izraelu

Po povratku iz Washingtona, izraelski premijer Benjamin Netanyahu očekuje potvrdu svog rada na predstojećim izborima. Izraelske političke stranke oglašavaju se putem interneta kako bi privukli nove glasače.

Ipak, neki od promotivnih spotova izazvali su kontroverze, a Netanyahuova stranka Likud suočava se i sa tužbom jordanske hip-hop grupe, javlja Imtiaz Tyab, novinar Al Jazeere.

Borci grupe Islamska država Irak i Levant na putu za Izrael.

Na to upozorava predizborni spot premijera Benjamina Netanyahua.

Taj spot trebao je biti šaljive prirode. Kad vozač ISIL-a zaustavi automobil da pita kako doći do Jerusalema, Izraelac mu odgovara da skrene lijevo.

To je poruka šta će se dogoditi ako stranke lijevog centra pobijede Netanyahuovu desničarsku na parlamentarnim izborima zakazanim za 17. mart, odnosno da će vlast preuzeti ISIL.

Mitchell Barak je izraelski stručnjak za predizborne strategije, a kaže da političke stranke spotove koriste da se približe glasačima.

“Netanyahu do izvjesne mjere mora malo spustiti gard. Ne možete sve ljude stalno držati u strahu. Opredijelio se da sebe ili temu poput ISIL-a, koji je vrlo ozbiljno pitanje, stavi u humorističan kontekst kako bi se možda malo približio ljudima”, kazao je Barak.

Kritika spota

Međutim, Firas Shehadeh ne misli da je spot zabavan.

Shehadeh je osnivač jordanske hip-hop grupe Turabijja.

Pred izraelskim sudom tužio je Netanyahua i njegovu stranku Likud, jer su jednu njihovu pjesmu koristili u svom spotu.

On je kazao: “Nezamislivo je to što su našu pjesmu vezali uz ISIL. ISIL je naš neprijatelj, mi nikad ne bismo sarađivali s tom grupom. Zapravo, naša pjesma govori o otuđenju s kojim se suočavaju palestinske izbjeglice u Jordanu i o pravu da se vrate u svoju zemlju.”

Drugi spot Netanyahuove kampanje također je na meti kritika.

Izraelska Centralna izborna komisija ga je zabranila, jer su za glumce korištena djeca.

U njemu premijer pokušava, ali ne uspijeva kontrolirati lidere drugih stranaka, koje predstavlja grupa jogunaste predškolske djece.

“Problem je što i Likud i druge stranke ne govore o stvarnim problemima izraelskih birača”, ocijenio je Barak.

“Nekolicina drugih stranaka također je optužena za kršenje pravila u svojim spotovima. Ipak, većina političkih analitičara misli da kampanja neće imati nekog pretjeranog utjecaja na biračko tijelo. Naime, prema nekim anketama, većina glasača već zna kome će povjeriti glas”, javlja Tyab.

Izvor: Al Jazeera