Uvredljive naljepnice na radnjama muslimana

Nakon napada na francuski list Charlie Hebdo, u nekim dijelovima Europe javljaju se pokreti protiv navodne islamizacije ovog kontinenta. Naljepnice sa uvredljivim natpisima osvanule su i u Ljubljani, i to na nekim ugostiteljskim objektima koje drže muslimani.

Emir Tahiri u Ljubljani živi i radi već 11 godina. Prošle sedmice u prodavaonici ga je dočekalo neugodno iznenađenje – na vratima mu je osvanula jedna takva naljepnica.

„Nije ugodan osjećaj, ali moram reći da se mi muslimani ovdje u Sloveniji ne osjećamo ugroženo. Vidjeli smo tokom Drugog svjetskog rata da su nacisti obilježavali lokale, udruge, radionice, prijetili su, označavali židove“, govori ovaj prodavač kebaba.

Diskriminacija na osnovi njihove vjeroispovijesti za njega i suprugu u Sloveniji je nepoznanica. Ovim slučajem sada se bavi policija.

„Htio sam odstraniti naljepnicu, ali mi je prijatelj rekao da nazovem policiju, pa sam to i učinio i prijavio. Rekli su da će preispitati slučaj, ali više informacija od toga nisu dali“, kazao je Tahiri.

Nužne mjere

Na upit Al Jazeere iz policije su odgovorili saopćenjem.

„Policija je provela prve nužne mjere i posavjetovala se sa tužiteljstvom u Ljubljani. Prema procjeni tužiteljstva, događaj nema elemenata kaznenog djela. Policija sada taj događaj rješava i istražuje kao prekršaj s elementima netolerancije, a po Zakonu o zaštiti javnog reda i mira. Predviđena kazna za prekršaj iznosi 834,50 eura“, stoji u saopćenju.

Ana Mlinarić, novinarka Al Jazeere koja se javila iz Ljubljane, kaže kako je naljepnice STOP islamizaciji u glavnom gradu Slovenije uočila na nekoliko mjesta.

„Islamska zajednica u Sloveniji, u kojoj po nekim procjenama živi i do 80.000 muslimana, ovaj slučaj nije htjela komentirati. Kažu tek da se radi o izoliranom slučaju“, rekla je Mlinarić.

Da je ovaj slučaj potaknut nedavnim događajima u Francuskoj, siguran je novinar Erik Valenčić. Godinama proučava neonacističke skupine u Sloveniji za koje kaže da uporište imaju u jednoj političkoj stranci.

„Glavna opasnost je da najjača opozicijska stranka SDS Janeza Janše ima dosta nacista u svojim redovima, negdje u pozadini pripadnike neonacističkih grupa. A te naljepnice, slične letke i grafite po Ljubljani viđam godinama. Iza njih stoje uglavnom grupe mladih ljudi, srednjoškolaca i studenata, koje starije neonacističke organizacije vrbuju za aktivistički rad po ulicama“, govori on.

Anketa u Ljubljani

Upravo za regrutaciju mladih pripadnika, tvrdi Valenčić, služi grupa koja potpisuje naljepnice – Autonomni nacionalisti.

A one koji misle poput njih, među stanovnicima Ljubljane, ekipa Al Jazeere nije uspjela pronaći.

„Ma mali broj tako misli. Takve nećete sresti ovdje na ulici. Ja znam i muslimane i one koji nisu ništa, i svi su normalni, svi koje ja znam… idemo zajedno na piće i jelo…“, kaže stanovnik Ljubljane Andrej, a njegova sugrađanka Iva govori:

„Svi su ljudi isti, ne slažem se. Ne znam zašto bi diskriminirali muslimane.“

Oni kojih se tiče ne dižu preveliku paniku, ali kazat će, nije im ugodno. Povjerenje sugrađana, posao i prijatelji su ono je što im život u Sloveniji ipak čini lijepim.

Izvor: Al Jazeera