Uz Mayweathera i Pacquiaja u ringu i veliki novac

Večerašnji boks meč između Floyda Mayweathera i Mannyja Pacquiaja jedan je od najiščekivanijih sportskih događaja ove godine, mnogi će reći i u proteklom desetljeću. Ovaj bokserski spektakl u Las Vegasu gotovo da je jedina sportska tema u Sjedinjenim Američkim Državama ovih dana.

Dvojica boksera pojavila su se zajedno na službenom vaganju. Ozbiljni Mayweather i nešto opušteniji Pacquiao našli su se jedan nasuprot drugog pred 15.000 navijača na službenom vaganju. Amerikanac je nešto viši, ima duže ruke, a i nešto je teži od Filipinca.

Teži Amerikanac

Ipak, Pacquiao nije ostavljao dojam da je previše impresioniran čovjekom koji nema poraza u profesionalnom ringu.

„Ovo je velika, velika odgovornost za mene. Da navijačima pružim užitak. Oni to sutra zaslužuju, zaslužuju dobru borbu“, kaže filipinski borac.

Amerikanac, koji u svom vlasništvu drži pojaseve u najprestižnijim verzijama, na vaganju je bio težak 146 funti, odnosno nešto više od 66 kilograma. Dvije godine mlađi Pacquiao težak je funtu manje od Amerikanca, odnosno nešto manje od 66 kilograma.

„Želim samo biti pametan i slušati čovjeka iza mojih leđa, jer bez svog oca ne bih bio ovdje“, kazao je Mayweather.

MGM Garden Arena bila je rasprodana za vaganje.

Nije praksa da se na službenim vaganjima naplaćuju ulaznice, no ovaj meč je i po tome poseban.

Ekonomska računica

No, do njega nikada ne bi došlo da u cijelu priču nije uključena ogromna suma novca.

Mnogi znaju da će predstavu vrhunskih boksera izuzetno dobro unovčiti.

Borbu između bokserskih prvaka u Las Vegasu poznavaoci „Plemenite vještine“ već su okarakterizirali kao meč stoljeća.

Osim što će borci dobiti najveću nagradu u historiji ovog sporta, procjenjuje se da će nosioci televizijskih prava, samo od usluge „pay per view“, zaraditi više od 300 miliona američkih dolara. Mayweathera očekuje honorar ne manji od 180, a njegovog suparnika sa Filipina više od 120 miliona američkih dolara.

Ne treba zanemariti ni cijene ulaznica za meč.

„Kasina, koja su napočetku otkupila ulaznice da bi ih mogla pokloniti svojim najvećim klijentima, otišla su korak dalje. Sada ih za 10.000 dolara prodaju klijentima koji u njihovom hotelu imaju kockarski ulog od 250.000 dolara. Mjesta pored ringa koštaju 300.000 dolara“, objašnjava Robert Boland, profesor sa Univerziteta New York.

Karte i za barove

Povoljne efekte osjetit će i sportski barovi u kojima će se prikazivati meč.

„Meč će znatno utjecati na širu ekonomiju. Ekonomisti bi to nazvali zamjenom. Nećete u subotu navečer ići u kino, već ćete gledati borbu, a širom SAD jest će se pileća krilca i piti pivo, a barovi će ostvariti rekordne zarade“, dodaje Boland.

Veliki lanac restorana Dave and Buster's naplaćivat će gledanje meča od 20 do 100 dolara.

„Ovo je najvažniji događaj otkada smo ušli u posao sa sportskim barovima. Ništa se s njim ne može porediti. Ovo nas vraća u doba meča između (Joea) Fraziera i (Muhammada) Alija“, kaže menadžer ovog lanca restorana Ed Forler.

I kladioničari u Las Vegasu očekuju rekordnu dobit, koju inače jedino može donijeti Superbowl.

Izvor: Al Jazeera i agencije