Uz rusku zračnu podršku: Sirijska vojska napreduje ka Halepu

Sirijske vladine snage su, uz zračnu podršku ruskih snaga, danas osvojile selo na iznad grada Halepa, čime su gotovo opkolile predgrađa tog grada pod kontrolom pobunjenika, objavila je danas sirijska državna televizija.

Sirijska vojska je zauzela selo Al-Tamura, koje se nalazi na iznad gradova Anadan, Hajan i Haritan, koji su posljednjih dana bili izloženi žestokim udarima i postali su prva linija fronta u gotovo petogodišnjem sirijskom ratu, prenio je Reuters.

Preuzimanje potpune kontrole

Televizija je objavila da je sirijska vojska, uz podršku oružanih grupa koje je podržavaju i ruskih zračnih udara, ovog mjeseca pokrenula veliku ofanzivu koja je imala za cilj da presječe linije snadbijevanja pobunjenika prema Turskoj i preuzimanje potpune kontrole nad Halepom, koji je prIJe rata bio najveći sirijski grad i centar trgovine.

Sjedinjene Američke Države i Rusija su jučer objavili plan da se u Siriji u narednih sedmicu dana obustave neprijateljstva, ali se ne zna da li će se toga držati zaraćene strane na terenu.

Pobunjeničke grupe su danas saopćile u Siriji neće obustaviti borbu jer ne vjeruju da će Rusija, saveznik Vladinih snaga, prestati s bombardiranjem.

Pobunjenici su izrazili sumnju u dogovor svjetskih sila da će izvršiti pritisak za obustavom neprijateljstava u roku od sedam dana.

Najmanje 177 bolnica je razoreno i gotovo 700 medicinskih radnika poginulo od početka rata u Siriji 2011. godine, procijenila je krajem januara jedna sirijska humanitarna organizacija.

Washington je nedavno optužio Moskvu da je svojim bombardiranjem “djelomično” minirala neizravne međusirijske pregovore koji jedva da su počeli u Ženevi pod pokroviteljstvom UN-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije