Uzajamne optužbe Srbije i Kosova na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a

Prethodna sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu održana je 18. maja (Ujedinjene nacije)

Šef Unmika Zahir Tanin izjavio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u New Yorku u sredu da su odluka vlasti Kosova da uvede porez na robu iz centralne Srbije i usvajanje tri nacrta zakona o snagama bezbednosti Kosova dodatno povećali tenzije između Beograda i Prištine.

“Nedavno usvajanje tri nacrta zakona o snagama bezbednosti Kosova u Skupštini Kosova, koje bi trebalo da unaprede njihovu snagu i zonu odgovornosti, izazvalo je nove tenzije. To pitanje se mora pažljivo regulisati kako bi koraci koji će se preduzeti biti rezultat političkog procesa u kojem učestvuju svi, uz poštovanje odgovarajućih zakonskih regulativa”, rekao je Tanin na sednici Saveta bezbednosti UN-a, na kojoj je, posle šest meseci, bilo reči o Kosovu i izveštaju generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa o radu misije Unmik.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić je u obraćanju Savetu bezbednosti UN-a poručio da se Srbija izričito protivi unilateralnim aktima Kosova, pre svega transformaciji Kosovskih bezbednosih snaga u oružane snage, i zatražio da članice Saveta bezbednosti UN-a to osude, kao i da ne podrže zahtev Kosova za članstvo u Interpolu i drugim međunarodnim organizacijama.

U Interpol za borbu protiv kriminala

Dodao je da se Srbija izričito protivi ovakvim unilateralnim aktima, jer je jasno da je reč o snagama koje bi imale sve atribute i nadležnosti vojske, bez obzira na njihov naziv.

Dačić: Zašto u BiH mora, a na Kosovu ne?

Dačić se osvrnuo i na pismo koje je odlazeća ambasadorka SAD Nikki Haley uputila generalnom sekretaru UN zahtevajući da inicira strateški pregled UNMIK kojim bi se započela izlazna strategija misije.

Naveo je niz kontraargumenata na tezu da je tzv. ”Kosovo” izgradilo demokratske institucije, kao i da se poštuju vladavina prava i ljudska prava.

“Gotovo svi za ovim stolom podržavaju međunarodno prisustvo u BiH, gde je opšta situacija neuporediva i gde bezbednost građana, složićete se, nije ugrožena. Kako je onda tamo potrebno međunarodno prisustvo, a na Kosovu i Metohiji nije?”, upitao je on.

S obzirom na to da je mandat UNMIK u nadležnosti upravo ovog uvaženog tela, upitao je i šta generalni sekretar odgovorio ambasadorki Haley.

S druge strane, Kosovska ambasadorka u SAD Vlora Citaku je pozvala Savet bezbednosti da proredi sednice o Kosovu navodeći da resursi UN mogu bolje da se iskoriste.

Kosovo traži podršku za članstvo u Interpolu

Ambasadorka Kosova u SAD-u Vlora Citaku pozvala je međunarodnu zajednicu da podrži članstvo Kosova u Interpolu, tvrdeći da oni koji opstruiraju prijem Prištine indirektno pomažu organizovanom kriminalu.

“Ne može se očekivati da se Kosovo efikasno bori protiv međunarodnog kriminala ako nije član Interpola. Kosovo ne može i ne treba da bude crna rupa u Evropi”, rekla je ona na sednici Saveta bezbednosti UN-a.

Citaku je dodala da policija Kosova ispunjava sve kriterijume da postane kredibilan partner u borbi protiv međunarodnog kriminala.

Obje strane za nastavak dijaloga

“Očigledno je da od držanja Kosova van Interpola korist imaju samo kriminalci, narkokarteli i teroristi. Zapitajte se da li želite da budete na toj listi?”, kaže Čitaku.

Citaku: Srbija i BiH ne odgovaraju na pisma

Šef Unmika Zahir Tanin rekao je da je najava kosovske vlade da će biti uveden desetoprocentni porez na proizvode iz Srbije i BiH “dodatno povećala tenzije između Prištine i Beograda i stvorila nestabilnost za firme i građane”.

Navodeći da je do sada 10 država promenilo svoju odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić dodao je da je, kao kaznu na spoljnopolitičke aktivnosti Srbije, Priština “u maniru očajnika” uvela dodatni porez od 10 odsto na proizvode iz Srbije, kršeći pri tome najgrublje pravila CEFTA kojom trenutno predsedava, što su vrlo oštro osudili svi međunarodni akteri, uključujući i EU”.

Kosovska ambasadorka u SAD Vlora Citaku je, međutim, uzvratila da Srbija krši CEFTA sporazum dampingom svojih proizvoda zbog čega je uvođenje 10 procenta poreza od strane Prištine bilo neizbežno, ekonomski i politički razumna mera.

“Naš ministar je poslao brojna pisma Srbiji i BiH na koja nije bilo odgovora”, navela je kosovska ambasadorka.

Isti princip, dodala je, važi i za uspostavljanje kosovskih oružanih snaga.

Šef Unmika je upozorio da postupci kojim se pokušava prejudiciranje dogovora ne doprinose postizanju političkog kompromisa, bilo da se radi o bitnijim ili manjim pitanjima, jednostrani postupci nose stalni potencijal da zapale stanje na terenu.

Tanin je podsetio da su politički razgovori u Briselu održani uprkos situaciji u kojoj i dalje preovlađuju česta štetna delovanja na terenu, od kojih mnoga nose stvarne posledice po stanovništvo.

I Dačić i Citaku potvrdili su opredeljenost Srbije i Kosova za nastavak dijaloga.

Sjednica nakon šest mjeseci

Dačić je rekao da će Srbija uložiti maksimalni napor da se nastavi dijalog i da se dođe do trajnog rešenja, koje uvažava interese i srpskog i albanskog naroda.

Citaku je potvrdila da je dijalog jedini mogući put, ali da on nikada neće biti vođen o pravu Kosova da postoji kao država.

Sednica o situaciji na Kosovu, prva posle šest meseci, zakazana je na inicijativu Kine, koja je 1. novembra preuzela predsedavanje Savetom bezbednosti UN-a.

Prethodna sednica Saveta bezbednosti UN-a o Kosovu održana je 18. maja, a šestomesečna pauza je rezultat protivljenja SAD-a, Velike Britanije i Francuske da se o tom pitanju raspravlja svaka tri meseca, kakva je bila praksa u prethodnih 19 godina.

Izvor: Agencije