Uzaludno potrošene milijarde na Tamiflu

Vlade širom svijeta godinama su pravile zalihe lijekova protiv gripe, za slučaj pandemije koju su prognozirali stručnjaci. Najviše je potrošeno na Tamiflu, proizvod farmaceutskog giganta Rochea. Međutim, britanski naučnici sada su saopćili da su milijarde uzaludno potrošene i da lijek nije djelotvoran kao što se ranije mislilo.

Svijet je 2003. godine slušao upozorenja da će doći do smrtonosne pandemije. U Aziji se ptičija gripa počela širiti na ljude. Stručnjaci su govorili da su milijarde ljudi širom svijeta u opasnosti.

Tamiflu je tada stekao status najdjelotvornijeg lijeka protiv virusa gripe. Međutim, u novom izvještaju se tvrdi da su njegovi učinci preuveličani.

“Nema smanjenja bitnih komplikacija, kao što su upala pluća i hospitalizacija. Također, pokazalo se da lijek ne utječe na prenošenje gripe u toj mjeri da bi bilo neophodno koristiti ga u slučaju pandemije”, kaže Carl Heneghan, koautor izvještaja.

Britanska Vlada je na Tamiflu potrošila 573 miliona eura, a američka 939 miliona eura.

Četverogodišnja borba za podatke

U novom izvještaju se navodi da su simptomi gripe, koji bi inače trajali sedam dana, pomoću Tamiflua kod odraslih smanjeni na 6,3 dana, a kod djece na 5,8 dana – efekat koji bi imali i brojni lijekovi dostupni bez recepta.

Autori izvještaja su više od četiri godine vodili borbu kako bi dobili pristup stručnim podacima o Tamifluu. Njihovi rezultati ne samo da dovode u pitanje lijek, nego i cijeli sistem – činjenicu da agencije koje odobravaju lijekove od farmaceutske industrije dobijaju samo pažljivo birane podatke.

“Riječ je o nesumnjivom sukobu interesa. Proizvođači provode studije. Oni daju regulatornim agencijama ono što traže. Međutim, koristi od lijekova ne predstavljaju na zadovoljavajući način, niti daju jasne dokaze o njihovim štetnim efektima”, kaže Fiona Godlee iz Britanskog medicinskog žurnala.

Tamiflu proizvodi kompanija Roche, iz koje osporavaju zaključke izvještaja i optužbe za tajnovitost.

“Podijelili smo sve te podatke s nadzornim tijelima, a oni su ih naveli na pakovanjima. Dakle, mislim da smo bili transparentni koliko je bilo potrebno u to vrijeme, prema tada postojećim propisima”, kaže predstavnik Rochea Daniel Thurley.

Debata i novi podaci još nisu utjecali na status Tamiflua – Svjetska zdravstvena organizacija i dalje ga klasificira kao “esencijalni lijek”.

Izvor: Al Jazeera