Užasavajuća najava nove ISIL-ove strategije

Kombinacija višestrukih bombaških napada u političkim centrima sirijske i jemenske vlade (AP)

Piše: Rami G. Khouri

Serija koordiniranih napada koje je oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) u ponedjeljak izvela u tri grada u Siriji i Jemenu pruža važan novi pogled u trenutne mogućnosti i strategiju grupe, te sugerira kako će mjeseci pred nama biti sve više nasilni širom Bliskog istoka, a možda i dalje.

Najmanje pet značajnih aspekata navedenih napada trebali bi izazvati zabrinutost za sigurnost u mnogim državama: njihove lokacije, simultanost, logistička odvažnost, koordinacija u više država i razvoj ISIL-ove strategije u njenom širem vojno-političkom kontekstu.

Aspekt napada koji treba posebno istaći je kombinacija višestrukih bombaških napada u političkim centrima sirijske i jemenske Vlade koja su, kako se sad čini, ranjivija od pretpostavljanog stanja.

Kako navode Vlada i opozicija, eksplozije u Siriji koje su bile simultani napadi automobila-bombi i bombaša samoubica u gradovima Tartus i Jableh, ubile su između 80 i 120 osoba. Ovo se desilo u provinciji Latakia, srcu alavitske većine Assadovog režima koji vlada Sirijom, a dodatak uvredi je činjenica kako su se dva napada desila blizu ruskih pomorskih i zračnih baza.

Sofisticirane logističke operacije

Sposobnost ISIL-a za izvođenje takvih sofisticiranih logističkih operacija u, kako se pretpostavljalo, veoma osiguranim područjima ponovo utvrđuje velike kapacitete ove grupe za napade i ukazuje na rupe u sigurnosnim sistemima Assadovog režima koje su ojačale Rusija i Iran.

Isti fakti se odnose i na dva napada u kojima je poginulo 45 vojnih regruta i civila u Adenu, privremenoj prijestolnici Jemena u kojoj stoluje administracija predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija.

Činjenica da ISIL može napasti vojni centar za regrutiranje nedaleko od generalovog doma u glavnom jemenskom gradu ne donosi dobro bliskoj budućnosti države, naročito nakon drugih napada na visokopozicionirane mete u Adenu proteklih mjeseci.

Hadijeva Vlada ima labilnu kontrolu nad samo dijelovima države i u Kuvajtu pregovara sa pobunjeničkim pokretom Husi koji je povezan sa bivšim predsjednikom Alijem Abdullahom Salehom kako bi se vratio u prijestolnicu Sanau, te nastavio sa pothvatom o podjeli moći kroz nacionalnu ustavnu konferenciju.

Širenje ISIL-ove i al-Kaidine mreže podrške, mogućnosti i teritorijalne kontrole južnih dijelova Jemena bili su neplanirani dio 14-mjesečnog rata u ovoj državi.

Dramatični ISIL-ovi napadi desili su se u vrijeme kada je počeo gubiti kontrolu nad dijelovima svoje teritorije u Siriji i Iraku od sirijskih, iračkih, kurdskih, iranskih i međunarodnih vojnih snaga.

Velike nove ofanzive pokrenute su također kako bi se protjerao ISIL iz Fallujaha u Iraku i Raqqe u Siriji, grada koji je bio neformalni glavni grad ISIL-a skoro dvije godine.

Uporište grupe u libijskom gradu Sirte, gdje je u proteklih šest mjeseci broj boraca porastao na više od 6.000, istovremeno je na udaru kombinacije libijskih snaga koje pomažu međunarodne zračne snage i specijalne jedinice na tlu.

Napadi su uslijedili nakon nekoliko užasnih bombaških napada u kojima je poginulo više od stotinu osoba u Bagdadu protekle sedmice. Ove nedavne vojne akcije izgledaju kako imaju za cilj demonstraciju mogućnosti ISIL-a da napadne više meta i država skoro kako hoće, te kako se može i dalje širiti – uzevši u obzir objavu u ponedjeljak o novoj provinciji na obali Wilayat al-Sahil.

Heretički otpadnici

Grupa ISIL očito ima podršku, male baze i borce u regiji Latakia, no još ne kontrolira dovoljno države kako bi mogla tvrditi kako ima bilo kakvu suverenu vlast.

No, možda je to sekundarno u odnosu na glavnu tačku demonstriranja kako nastavlja sa borbom i ubijanjem onih koje naziva heretičkim otpadnicima i neprijateljima svoje verzije sunitskog islama, naročito šiite i grupe koje su s njima u vezi, poput alavita.

Jedna od lekcija od ovosedmičnih događaja, prateći uzorak ISIL-ovih napada u proteklih šest mjeseci u Europi i Egiptu, je priznanje ISIL-ovog korištenja decentraliziranih ćelija i sistema podrške u mnogim državama.

Ove ćelije izgleda kako mogu nezavisno djelovati, ali i koordinirati među sobom u slučajevima kao što su višestruKi napadi u nekoliko država, te nedavni napadi u Parizu i Briselu.

Takvo što ne treba iznenađivati, uzevši u obzir iskustvo mnogih visokopozicioniranih komandanata ISIL-a u drugim militantnim pokretima protekle dvije decenije ili više, kao i prisustvo nekoliko prekaljenih bivših iračkih obavještajnih oficira u centralnom dijelu ISIL-a.

Ovi politički i vojni lideri naučili su lekcije i kroz svoja iskustva, kao i kroz sudbinu drugih militantnih tekfirskih salafista, kao što je slučaj sa mnogim visokopozicioniranim kadrovima al-Kaide, koji su ili zarobljeni ili ubijeni.

Navedeno može izgledati kao loše proricanje bliske budućnosti, ukoliko koordinirana vojna akcija, koja je u toku, zadrži ISIL u nekoliko malih područja u Iraku i Siriji i uništi njegov štab u Raqqi.

Pretpostavlja se kako ISIL to očekuje i pokrenut će taktike gerilskog ratovanja i terorističkih napada kroz, možda, veliki broj decentraliziranih jedinica organiziranih u male ćelije širom arapskog svijeta i Europe. Ponedjeljak je možda najava šta grupa može uraditi i kako to može uraditi gdje i kada to želi.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera