Uzbekistan danas bira predsjednika

Karimov na predsjedničkim izborima obično pobjeđuje s 90 posto glasova (Getty Images)

U Uzbekistanu se danas održavaju predsjednički izbori.

Tamo je već 25 godina na vlasti Islam Karimov (77), koji na predsjedničkim izborima obično pobjeđuje s 90 posto glasova, vlada željeznom rukom i ne tolerira politički i građanski neposluh.

Iako je formalno samo jedan od četvorice kandidata, malo ko sumnja da će ovoga puta rezultat izbora biti nešto drugačiji. Ostala trojica kandidata i sami govore da je Karimov najbolji među njima.

S obzirom na to da Karimov nije najboljeg zdravlja, analitičare više od rezultata izbora zanima hijerarhija u uzbekistanskog političkoj eliti jer se zasad ne nazire ko bi mu mogao biti eventualni nasljednik.

Uzbekistan je strateški saveznik NATO-a jer je na ključnoj opskrbnoj liniji za misiju Saveza u Afganistanu, ali zemlja paralelno održava i bliske odnose s Rusijom.

Zabranjeno izvještavanje 

Od sticanja nezavisnosti 1991. godine Uzbekistan je vodio politiku ekonomske samodovoljnosti i pokušavao je da drži u ravnoteži diplomatske odnose sa Zapadom i Rusijom, prenosi Hina. 

SAD su otvorile vojnu bazu u toj zemlji poslije napada na New York i Washington 11. septembra 2001. godine, ali su 2005. godine bile primorane da je napuste zato što su se odnosi dvije zemlje pogoršali nakon što su vlasti Uzbekistana nasilno ugušile pobunu u Andijanu kada je, kako se vjeruje, poginulo nekoliko stotina ljudi.

Od tada je skoro svim zapadnim medijima zabranjeno izvještavanje iz te zemlje, a nezavisni novinari i aktivisti izloženi su stalnom uznemiravanju.

Karimov je na predizbornim skupovima govorio da Uzbekistan više nikada neće dozvoliti stranu vojnu bazu na svojoj teritoriji.

U Uzbekistanu ima oko 20 miliona birača s pravom glasa, a objavljivanje rezultata se očekuje u ponedjeljak.

Izvor: Agencije