Uzgoj organske hrane imun na sušu

Suša je u Sjedinjenim Državama oštetila usjeve i podigla cijene hrane. Međutim, farmeri koji uzgajaju organsku hranu kažu da prolaze bolje od svojih kolega koji se bave komercijalnom proizvodnjom. Za to mogu zahvaliti alternativnim metodama uzgoja.

Skoro je vrijeme žetve i Molly Breslin je na misiji. 

“Nedavno sam shvatila da samostalan uzgoj povrća vjerovatno nije dovoljan za mene. Ovo djelimično radim kako bih spasila svijet. Sa jednim po jednim zrnom graha”, veli  Molly Breslin koja uzgaja organsku hranu.

Apokaliptična godina

Ova izjava je gotovo i proročka u godini koju mnogi farmeri opisuju kao apokaliptičnu.

“Stvarno smo sretni što ovo nije bila naša prva godina. Jer da jeste mislim da bih od svega digla ruke i odustala”, ističe Brelisn.

Kao i njeni susjedi, uzgaja kukuruz, žito i egzotični grah. Ali za razliku od farmi iz okoline, na njenoj je sve organsko. Proizvedeno za specijalne tržnice.

Organski farmeri bježe od hemijski modifikovanih đubriva i pesticida. Koriste se tehnikama konzervacije zemlje, za koje kažu da im pomažu zadržati vodu.

Zahvaljujući tome, kaže, farme Breslinovih preživjele su historijsku sušu iz 2012.

Eksperti za male farme kažu da nije u pitanju to kako konvencionalne tehnike ne rade – naprotiv.

James Theuri, Kenijac koji na Univerzitetu u Illiniosu radi kao savjetnik za male farme, kaže da genetski modifikovani kukuruz jeste otporan na sušu, ali dugoročno to nije održivo ni učinkovito.

“Ukoliko zaista dođe do klimatskih promjena i manje kiše, organski obrađivana zemlja će sigurno imati prednosti u odnosu na konvencionalne farme”, naglašava savjetnik za male farme James Theuri.

Tradicionalni farmeri insistiraju na tome da im genetski modifikovani usjevi pomažu da prežive jaku sušu, a uprkos tome proizvode impresivne količine.

Druga priča

“Mnogi tvrde da organske farme ne mogu nahraniti svijet. Ali kada bi u istraživanja organskih farmi ubrizgali jednaku količinu novca koliko u istraživanje onih konvencionalnih – to bi bila druga priča”, smatra Molly Breslin.

Ona se nada da će jednog dana troškovi i šteta po zemlju od konvencionalne obrade učiniti da organsko obrađivanje postane norma, a ne izuzetak.

Izvor: Agencije