Uživo: UN osudio izraelsko granatiranje svojih objekata

New York – 22:30

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je na hitan i bezuslovan humanitarni prekid vatre u Gazi te na uspostavljanje humanitarne pauze da se spasi stanovništvo.

Ovo kratko saopćenje Vijeća sigurnosti UN-a uslijedilo je nakon četvorosatnih konsultacija koje su održane iza “zatvorenih vrata”, prenio je AFP.

Vijeće apelira na hitan i bezuslovan humanitarni prekid vatre koji bi mogao da dovede do trajnog prekida sukoba na osnovu egipatskog prijedloga.


Gaza – 22:17

Kako napadi na Gazu sve duže traju – uslovi za život postaju sve gori. Struje gotovo nikako nema, pa samim tim ni vode, jer se ne može pumpati.


Srijeda, 30.07.

Gaza – 22:54

Uprkos neprestanoj opasnosti, stanovnici Gaze nemaju drugog izbora nego izaći iz kuće kako bi nabavili hranu za svoje porodice. Neki satima stoje u redovima, strahujući od napada izraelske vojske.


Ankara – 22:30

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske je osudilo Izrael za nastavak i dodatno intenziviranje napada na Pojas Gaze, uprkos svim apelima i upozorenjima iz međunarodne zajednice.

“Izraelski napadi na jedinu elektranu u Gazi, na tamošnje škole UNRWA-a, bolnice i džamije, pokazuju zaprepaščujuće razmjere njihove agresivnosti”, navodi se u saoćenju MVP-a u Ankari, prenosi Anadolija.

Mnistarstvo osuđuje izraelske napade u kojima strada veliki broj djece i civila, a porodicama stradalih i ranjenim Palestincima šalje poruke saučešća i želje za brzim ozdravljenjem.

“Izrael mora hitno zaustaviti napade koji predstavljaju zločin protiv čovječnosti i u kojima je do sada život izgubilo više od 1.200 Palestinaca, pretežno civila, a hiljade njih ranjeno”, navodi se u saopćenju.
 


Washington – 21:05

Bijela kuća osudila je današnje izraelsko granatiranje škole Ujedinjenih naroda u Pojasu Gaze, u koju se sklonilo više od 3.000 palestinskih izbjeglica.

“SAD osuđuje granatiranje UN-ove škole u Gazi, pri čemu su ubijeni i ranjeni nedužni Palestinci, među njima djeca i humanitarni radnici UN-a”, rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bernadette Meehan.

“Mi također osuđujemo i one koji su odgovorni za sakrivanje oružja u objektima UN-a u Gazi”, rekla je ona.


Gaza – 20:45

Mohammed Omer iz Al-Shifa bolnice, u koju je danas pristigao veliki broj žrtava masakra sa pijace u Shuja'iyyi, piše:

“Timovi palestinskog Crvenog križa dolaze svakih nekoliko minuta sa novim žrtvama. Jedan od medicinara kaže da je većina povrijeđenih izgubila dijelove tijela zbog direktnog granatiranja.” 

“Kada su spasilačke ekipe i vozila hitne pomoći stigla na lokaciju, izraelski tenk je nastavio ispaljivati granate na nove lokacije, uzrokujući još više žrtava”, rekao je za Al Jazeeru jedan od preživjelih. 


Gaza – 20:20

Bolnica Al-Shifa u Gazi moli građane da doniraju krv jer nema dovoljne količine, javlja dopisnik Al JazeereTamir al-Mishal.


Tel Aviv – 20:16

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon osudio je izraelski udar na školu u pojasu Gaze, u kome je poginulo 19 ljudi, istakavši da nema opravdanja i pozvao da oni koji stoje iza toga budu pozvani na odgovornost.

“Ovog jutra, škola UN-a u kojoj su se sklonile hiljade palestinskih porodica, pretrpela je napad koji je za osudu,” rekao je Ban, prenosi Tanjug.

On je ocijenio da taj čin nema opravdanja i dodao da zahtijeva odgovornost i pravdu. Škola u izbjegličkom logoru Jabaliya, u kojoj se smjestilo više od 3.000 ljudi, bježeći od izraelske ofanzive, granatirana je jutros pred zoru.

Ban je osudio izraelsku vojsku da je ignorirala obavještenja o lokaciji škole.

“Želim da jasno kažem da je tačna lokacija te osnovne škole prenijeta izraelskoj vojsci 17 puta – posljednji put prošle noći, samo nekoliko sati prije napada,” zaključio je Ban, precizirajući da je izraelska vojska bila svjesna koordinata i tačne lokacije gdje su ti ljudi, prenio je AFP.


Tel Aviv – 20:10

Uži sastav izraelske Vlade, zadužen za sigurnost, naredio je vojsci da nastavi žestoke napade na Gazu, javljaju izraelski mediji, prenos Tanjug.

Cilj napada je da se neutraliziraju tuneli, prokapani ispod granice s pojasom Gaze, za ubacivanje u Izrael. Jedan visoki izraelski zvaničnik je to potvrdio u izjavi za Haaretz, precizirajući da je naređen nastavak “napada na Hamas i druge terorističke organizacije u Gazi”.

Izrael će i dalje omogućavati privremene prekide vatre u određenim područjima gdje nema bitaka kako bi izbjegao da se njegovi vojnici nađu u opasnosti i spriječi uništavanja tunela, piše Tanjug.

Izvor: Al Jazeera i agencije