Uznemirujuće: Izraelski vojnici ubili mentalno zaostalog Palestinca

Izraelski vojnici usmrtili su mentalno zaostalog Palestinca, 22-godišnjeg Muhammeda Habalija, dok je hodao ulicom u Tulkaremu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

„Bio je teško mentalno onesposobljen. U kontaktu smo sa njegovom porodicom. To je siromašna porodica koja živi u izbjegličkom kampu Tulkarem. Kažu da je bio veoma draga osoba, puna ljubavi,“ objašnjava Amit Gilutz, iz humanitarne organizacije B'Tselem.

Vojska: Došlo je do ‘nasilnog uznemiravanja mira’

Ali hoće li izraelska vojska odgovarati?

„Iz vojske su najavili „otvaranje istrage“, što je samo jedna od tehnika koju koriste kako bi smirili javno mnijenje i kritike, kada se nasilje, koje je nerazdvojno od okupacije, otkrije. Nažalost, nemamo vjere u sposobnost sistema za provođenje zakona izraelske vojske da ponudi bilo kakav vid pravde,“ navodi Gilutz.

Nadzorne kamere snimile su trenutak ubistva koji se desio 4. decembra. 22-godišnji Muhammed Habali odlazi od vojnika, da bi ga ubrzo zatim upucali s leđa u glavu.

Iz izraleske vojske su rekli kako je došlo do „nasilnog uznemirivanja mira zbog kojeg su bili primorani uzvratiti pucanjem”.

Racije u Tulkaremu

Ali iz humanitarne organizacije B'Tselem kažu kako uopšte nije bilo okršaja na mjestu gdje je Muhammed ubijen, suprotno navodima izraelske vojske: „Kada je upucan u potiljak, dok je odlazio od vojnika koji su bili na oko 80 metara od njega – ne samo da nije predstavljao opasnost vojnicima ili bilo kom drugom, već je cijelo to područje u kojem se desilo ubistvo, bilo vrlo mirno, i tako je bilo bar 25 minuta prije ubistva.“

Oko 100 izraelskih vojnika ušlo je u Tulkarem 4. decembra kako bi izvršili racije. Iz B'Tselelma kažu kako je tada nekoliko Palestinaca bacalo kamenje, ali ne tamo gdje je Muhammed ubijen.

„Korištenje smrtonosne sile protiv Palestinaca bez apsolutno bilo kakvog opravdanja je nešto što se dešava. To je ustvari dio nasilja koji je nerazdvojan od vojne okupacije i to se nasilje nastavlja s totalnim imunitetom s kojim vojnici prolaze,“ zaključuje Gilutz.

Izraelske vlasti su navodno otovrile „istragu vojne policije“, ali iz B'Tselema kažu da je malo vjerovatno da će pravda biti zadovoljena.

Izvor: AJ+