UZNEMIRUJUĆE: Ubistvo crnca uživo prikazano na Facebooku

Na Facebooku je uživo emitiran snimak koji prikazuje posljedice fatalne policijske pucnjave u Sjedinjenim Američkim Državama, što je drugi slučaj da je na videosnimku zabilježeno kako policija ubija crnca u toj zemlji u protekla dva dana. Ovaj snimak na društvenim mrežama ima više od milion pregleda, a izazvao je bijes javnosti.

Snimak koji je uživo na Facebooku emitirala korisnica Lavish Reynolds putem mobitela, postavljen je na njenom profilu oko 21 sat po lokalnom vremenu.

Na snimku je prikazano kako Reynold prepričava događaj dok se vidi kako njen momak – za kojeg je porodica rekla da se zove Philando Castile – obilno krvari kroz bijelu majicu kratkih rukava, zavaljen u sjedište i sa vidljivom ranom na ruci.

Al Jazeera nije mogla nezavisno potvrditi istinitost videosnimka, koji sadržava uznemirujuće prizore.

Policija u američkoj saveznoj državi Minnesota je potvrdila da je policajac poslan na administrativni dopust nakon ubistva crnca.

Pet sat od objavljivanja, videosnimak je na Facebooku imao gotovo 1,5 miliona pregleda, a snimak je podijelilo na toj društvenoj mreži više od 200.000 ljudi.

Prethodno ubistvo

Snimak se brzo podijelio na društvenim mrežama, a mnogi korisnici su iskazali bijes da je do ubistva došlo dan nakon što je bijeli policajac u Louisiani ubio crnca Altona Sterlinga.

Sterlingov slučaj, koji je također izazvao proteste, istražuje američko Ministarstvo pravde.

Hashtag sa imenom žrtve se uveliko koristi širom svijeta na Twitteru.

Grupa demonstranata se okupila na mjestu na kojem je Castile ustrijeljen, u predgrađu St. Paul.

Lokalni mediji su izvijestili da se više desetaka ljudi okupilo rano u četvrtak ujutro u Falcon Heightsu.

Prema podacima na njenom Facebook profilu, Reynolds radi kao spremačica u hotelu Embassy Suites, a porijeklom je iz Chicaga.

Mnogi su pohvalili njenu hrabrost što je zabilježila trenutak kada je njen partner ubijen.

Izvor: Al Jazeera i agencije