Uznemirujući snimci: Cijele porodice zatrpane pod ruševinama

Izvor: YouTube/Civil Defense in Idlib

Gotovo 20 ljudi je ubijeno u udarima sirijske i ruske ratne avijacije na naselja pod kontrolom opozicije u pokrajinama Damask i Idlib.

Iz spasilačke organizacije Bijeli šljemovi kažu da je u gradu Eriiha cijela porodica bila zatrpana pod ruševinama.

Više od 60 osoba ubijeno je u bombardiranju opozicionih područja u posljednja četiri dana.

“Izvukli smo 13 mrtvih tijela i 20-tak ranjenika. Potraga se nastavlja. Preživjeli su nam kazali da su u preostale dvije srušene zgrade, na čijim ruševinama radimo, zatrpane dvije porodice“, kazao je Majd Abu Al-Walid iz Bijelih šljemova.

Pripadnik Bijelih šljemova plače nakon zračnih udara [YouTube/Baladi News]

Nastavak pregovora u Ženevi

Uprkos najvećoj eskalaciji nasilja od kraja prošle godine, odnosno otkad je na snagu stupilo primirje, koje su potpisale sirijska vlada i opozicija, u Švicarskoj se nastavljaju diplomatske aktivnosti, čini se bez većeg rezultata.

Glavna opoziciona pregovaračka delegacija u Ženevi je održala sastanak sa specijalnim izaslanikom UN-a za Siriju Staffanom de Misturom.

Opozicija neće ni sutra direktno pregovarati sa vladom, ali hoće sa njenim glavnim saveznikom –  Rusijom.

“Smatram da sutrašnji  sastanak s ruskom stranom treba biti pozitivan signal. Nadamo se da će njihovo prihvatanje sastanka i pozitivan stav rezultirati konkretnim potezima, tj. podrškom političkom procesu i zahtjevima sirijskog naroda za mirnim rješenjem“, istakao je Nasr Al-Hariri iz Visokog pregovaračkog komiteta opozicije.

Izvor: Al Jazeera