Uznemirujući video: Afroamerikanci optuženi za zlostavljanje

Četvero Afroamerikanaca optuženo je za zločin iz mržnje nakon što su, navodno, oteli i zlostavljali čovjeka s teškoćama u razvoju. Dvije žene i dva muškarca zlostavljanje su prenosili uživo na Facebooku.

Grupa Afroamerikanaca smije se dok udara bijelca s teškoćama u razvoju. Žrtva je vezana i začepljena su joj usta. Režu mu odjeću i kosu, sve dok mu nije počela curiti krv sa glave. Eddie Johnson iz čikaške policije osuđuje događaje sa snimka.

“Ono što smo vidjeli na snimkama za svaku je osudu. Takvim djelima i rasizmu nema mjesta u Chicagu ni bilo gdje drugo”, dodaje.

Dok ga muče u jednoj zgradi u zapadnom dijelu grada, napadači psuju novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa i bijelce.

Mladić u bolnici i traumatiziran

“Incident se dogodio u ovom dijelu grada. Policija je uhapsila i ispitala četvero napadača sa snimka. Optuženi su za zločin iz mržnje, otmicu, nezakonito zadržavanje, prijetnju smrtonosnim oružjem i provalu. Jedan od njih optužen je i za razbojništvo, jer je ukrao automobil kojim su žrtvu prevezli do mjesta zločina. Policija je pronašla 18-godišnjeg mladića kako rastresen luta gradskim ulicama”, izvještava iz Chicaga John Hendren, novinar Al Jazeere.

Kevin Duffin iz čikaške policije objašnjava šta se desilo: “Uspio je pobjeći nakon što je susjed s nižeg sprata zvao policiju da se požali na buku. Kad je policija stigla, jedna od napadačica u bijesu je udarila nogom u vrata stana na nižem spratu. Zbog toga su optužene i za provalništvo. Sve je to žrtvi dalo priliku da pobjegne.”

Mladić, koji se dva dana vodio kao nestao, smješten je u bolnicu. Policija kaže da se oporavlja, ali da je pod traumom.

Izvor: Al Jazeera