Vakcina protiv Zika virusa daje dobre rezultate

Zika virus i dalje predstavlja veliku prijetnju za javno zdravstvo, posebno za trudnice (EPA)

Vakcina protiv Zika virusa, koju je u septembru predstavila farmaceutska kompanija Sanofi, dala je dobre rezultate kod više od 90 posto onih koji su učestvovali u kliničkom ispitivanju vakcine u ranoj fazi, izvijestili su američki istraživači.

Rezultati, objavljeni u naučnom časopisu Lancet, nude prvi uvid u uspješnost vakcine kod ljudi i sugerišu da bi mogla imati obećavajuću budućnost.

Prvi nalazi nisu garantovali da će vakcina djelovati, ali podaci o imunološkom odgovoru kod ljudi vrlo su obećavajući, rekao je jedan od stručnjaka, Dan Barouch s Harvarda, u jednoj od tri kliničke studije kroz koje se vakcina trenutno testira.

Virus prenose komarci

U februaru 2016. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je zarazu Zika virusom u Brazilu i drugim zemljama međunarodnim hitnim slučajem, zbog posljedica koje ima na javno zdravlje i vezu između virusa i teških oštećenja djece pri porođaju.

WHO je otad smanjio opasnost od Zika virusa, koji prenose komarci, ali on i dalje predstavlja veliku prijetnju za javno zdravstvo, posebno za trudnice.

ZPIV vakcinu, napravljenu od neaktiviranih čestica Zika virusa, razvili su naučnici američke vojske, koji su u julu 2016. kompaniji Sanofi dali ekskluzivnu dozvolu za dovršetak ispitivanja vakcine i stavljanje proizvoda na tržište.

Izvor: Agencije