Val loših investicija zapljusnuo Crnu Goru

U posljednjih deset godina Crnu Goru je zapljusnuo val investicija od kojih se mnoge nikada nisu realizirale. Posebno u turizmu.

Tako Crnogorsko primorje, umjesto novih, ima desetine zapuštenih i porušenih hotela.

Država i investitori prebacuju odgovornost jedni na druge. Ugostitelji i civilni sektor upozoravaju da gubici u turizmu nezadrživo rastu.

Vlada Crne Gore najavljuje da će raskinuti sve loše ugovore, izvijestila je sa crnogorskog primorja Milica Marinović, reporterka Al Jazeere.

Raskopana zemlja, šut, rampa i katanac, samo to je ostalo od poznatog ulcinjskog hotela Galeb. Srušen je da bi se izgradio novi do 2009. godine, ali bez rezultata.

Tužni podsjetnik zlatnih vremena

Dragana Dragović je među 60 radnika hotela Galeb koji su ostali bez posla.

“Danas ovo liči na groblje, na ruinu, na nešto što je ruglo grada i da ljudi koji su rođeni u Ulcinju prolazeći pored hotela Galeb prolijevaju suze”, kaže Dragana.

Za razliku od Galeba, hotel Lido i dalje je tu – tužni podsjetnik na zlatna vremena ulcinjskog turizma. Ruski investitor trebao je uložiti 35 miliona eura u rekonstrukciju hotela, što se nije desilo.

Sličnih primjera je u Ulcinju puno. To je i razlog što je grad sa 20 posto udjela u turističkom prometu države spao na svega sedam posto, objašnjava dugogodišnji ugostitelj Dušan Hajduković.

“Vi sada nemate nikoga u Ulcinju, ovo je jednostavno mrtav grad po pitanju turizma. Toga više nema, u Ulcinju više turizma nema”, kaže Hajduković.

Ko je kriv za ovakvu situaciju?

Investitori kažu – nedostatak urbanističkih planova, u Opštini tvrde – loši investitori.

“Čim nemate strateškog partnera, onda se gubi, jer nisu uspjeli da uhvate korak. Naravno, tome smo doprinijeli faktički svi, i lokalna, i centralna vlast, i zbog toga gubici su veliki”, objašnjava Nazif Cungu, predsjednik Opštine Ulcinj.

Mrtvi investicioni projekti

Porušeni i zapušteni hoteli nisu samo slika ulcinjske opštine. Ima ih duž čitavog Crnogorskog primorja.

Hotel As u Perazića Dolu je privatiziran prije deset godina. Ruski investitor se ugovorom obavezao da će obnoviti hotel i izgraditi bungalove. To još nije uradio, iako je rok za otvaranje hotela bila 2008. godina.

U civilnom sektoru smatraju da država nosi svu odgovornost što ugovorima nije pritisla investitore da ispune obećano.

“Svaki od tih ugovora je sadržavao klauzulu koja se odnosi na rokove i uslove za raskid, rokove i penale koje je Crna Gora mogla da naplati, ne samo po osnovu toga što ugovori nisu sprovedeni i hoteli stavljeni u funkciju, nego po osnovu izgubljene dobiti”, kaže Dejan Milovac iz nevladinog sektora.

Novi Vladin plan je da stavi tačku na mrtve investicione projekte u turizmu. Svakom investitoru dat će tri roka da završe početo, u suprotnom, upozoravaju, raskidat će ugovore.

“Kršenje bilo kojeg od ta tri datuma biće osnov za apsolutni raskid ugovora, bez prava da bilo koja ugovorna strana traži dodatne rokove”, rekao je Nebojša Popović iz Sekretarijata za razvojne projekte.

Da li će nove Vladine mjere dati rezultate, ili će se nastaviti po starom, pokazat će naredni mjeseci. Do tada će crnogorski turizam biti samo sjenka onoga što bi mogao biti.

Izvor: Al Jazeera