Val rasističkih napada u Britaniji nakon Brexita

Poruke upućene poljskim doseljenicima (Twitter / fencelt)

Poslije referenduma o izlasku iz Evropske unije u Britaniji je prijavljen val rasistički motiviranih incidenata, objavio je Washington Post.

Veliki broj incidenata prijavljen je britanskoj policiji, a i društvene mreže preplavljene su objavama o ksenofobnim pojavama.

Njihov sadržaj predstavlja tužan pogled na to kako je izlazak Britanije iz EU-a možda ohrabrio one koji su skloni ekstremnom rasizmu, piše list.

Policija u zapadnom dijelu Londona istražuje, kako su naveli, rasistički motiviran slučaj napada na Društveno i kulturno udruženje Poljaka.

Na zgradi tog udruženja ispisan je grafit: “Idite kući”. Washington Post napominje da Poljaci čine najveću populaciju onih koji su rođeni izvan Britanije.

Provokacije tabloida

U Cambridgeshireu su, navodno, dijeljeni leci s porukom “Napustite EU / Nema više poljskih štetočina”, napisanom i na engleskom i na poljskom, navodi Tanjug.

Oni koji su se zalagali za Brexit bili su jasni u uvjeravanju da novi imigracijski zakoni neće utjecati na građane EU-a koji već žive u Britaniji, ali uprkos tome mnogi imigranti nisu sigurni u svoju budućnost, piše američki list.

Dodaje da se ni popularni britanski tabloidi nisu potrudili smiriti osjećanja javnosti kad je riječ o imigraciji, često pribjegavajući rasnim provokacijama.

Poruka većine napada od petka je, izgleda, veoma jednostavna – da “pobjednici referenduma trebaju objaviti repatrijaciju svih koji nisu bijele rase ni anglosaksonskog porijekla u Ujedinjenom Kraljevstvu”, uprkos tome što je zvanična kampanja Brexita pozivala da se to izbjegne, zaključuje Washington Post.

Izvor: Agencije