Valls: EU će biti bogatija sa Srbijom

Valls je rekao da Srbija može računati na francusku podršku u procesu pristupanja EU (Tanjug)

Premijer Francuske Manuel Valls, koji boravi u dvodnevnoj Srbiji, pozvao je dvije zemlje da se zajedno i odlučnu okrenu budućnosti, uz poruku da im je Evropa zajednička sudbina, prenosi Tanjug.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije, Valls je rekao da je svjestan pitanja i sumnji građana Srbije u vezi s tim čemu će služiti njihovi napori i da li će Srbija biti primljena u Evropsku uniju.

“Ta pitanja nemaju osnova. Ta Evropa je vaša Evropa, kao što je i Francuska. Evropska porodica će biti bogatija kada u njeno članstvo uđe Srbija, kada za to dođe vreme”, rekao je Valls.

Dodao je da Srbija može računati na francusku podršku u procesu pristupanja i ekonomskoj obnovi te da sve što Srbija preduzima na planu reformi, i po pitanju Kosova, radi prije svega zbog sebe.

“Francusko ekonomsko prisustvo nije na nivou političkih odnosa i historijskog prijateljstva”, rekao je francuski premijer.

Postoji pravni, ekonomski i zakonodavni okvir koji evoluira i koji provodi Vlada Srbije i mi moramo iskoristiti taj novi fleksibilniji okvir i da francuske firme odgovore na te zadatke, rekao je Valls, dodavši da vjeruje da Francuska brzo može postati jedan od glavnih partnera Srbije.

“Naši privrednici znaju za to prijateljsvo, ali se ne poznaju dobro. Tu politička volja ima težinu, zato sam i došao u Srbiju s ogromnom grupom privrednika. Smisao potpisanih sporazuma su novi projekti. Čuo sam za vaš plan da se počne s izgradnjom metroa 2016. godine i ako tada budu izabrane francuske firme, one će biti na visini zadatka”, rekao je francuski premijer.

Vučić: Srbija podržava integritet Ukrajine

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je evropski put strateški cilj Srbije te da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji.

“Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali iz različitih razloga, nismo u situaciji da uvodimo sankcije Rusiji i mi to ne krijemo. Mi nemamo dvostruku politiku, već istu politiku pred svima, i mislimo da naši evropski partneri dobro razumeju poziciju Srbije”, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim premijerom.

Vučić je naglasio da Srbija neće odustajati od evropskog puta, da će biti veoma posvećena ekonomskim i reformama u oblasti vladavine prava.

“Ugrožavanje stabilnosti bilo gde u regionu značilo bi ugrožavanje stabilnosti Srbije”, rekao je Vučić i dodao da se nada da će problemi između Rusije i Ukrajine biti riješeni mirnim putem.

Valls: Pomoći ćemo Srbiji na putu ka EU

Valls je uoči posjete Beogradu rekao da će Francuska aktivno podržati otvaranje jednog pregovaračkog poglavlja EU-a sa Srbijom do kraja godine i da bi to moglo biti poglavlje o finansijskoj kontroli.

“Srbija će igrati suštinsku ulogu u 2015. godini, kada bude preuzela predsjedavanje u OSCE-u. Kao zemlja kandidat za EU, ona će biti nosilac vrijednosti koje dijelimo, a njene historijske veze s Rusijom, koja ostaje nezaobilazni partner, sigurno će doprinijeti da njeno djelovanje bude efikasnije”, rekao je Valls u intervjuu za beogradsku Politiku.

Rekavši da će Francuska podržati otvaranje jednog poglavlja sa Srbijom u ovoj godini, Valls je dodao da, ipak, nijedna država članica ne odlučuje sama i da će odluka morati biti donijeta jednoglasno u okviru EU-a.

“Mi želimo da Srbija, kada uloži napore, može bez čekanja vidjeti njihove rezultate. Više država članica EU-a pridaje veliki značaj ritmu normalizacije odnosa s Kosovom”, rekao je Valls.

Dodao je da dijalog s Kosovom danas trpi zbog političke situacije u Prištini, ali da Srbija mora nastaviti s  napretkom, kako bi ubijedila “one države članice EU-a koje još treba ubijediti”.

“Francuska je spremna učiniti sve kako bi pomogla Srbiji na njenom putu priključenja EU. I već nekoliko godina se za to zalaže”, zaključio je Valls.

Valls će se u petak sastati s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim.

Izvor: Agencije