Valls: Evropi prijete novi veliki napadi

Moramo biti u potpunosti svjesni prijetnje i reagovati izuzetno snažno i lucidno, kazao je Manuel Valls (EPA)

Novi veliki napadi u Evropi su izvjesni, upozorio je danas francuski premijer Manuel Valls na Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu i pozvao na oprez i spremnost na reagovanje.

Valls, čija se zemlja našla na udaru dva napada prošle godine, rekao je da je Evropa ušla u novu eru koju karakteriše trajno prisustvo “hiperterorizma” što, kako je ocijenio, svi osjećaju, prenosi AFP.

“Moramo biti u potpunosti svjesni prijetnje i reagovati izuzetno snažno i lucidno. Napada će biti, i to u velikim razmjerama. To je izvjesno. Hiperterorizam će potrajati”, istakao je on.

Kolaps evropskog projekta

Snaga ideološke opčinjenosti je, dodao je, silna i u novi period je svijet ušao zato što je taj ‘hiperterorizam’ u srži svih društava.

“Evropski projekat može da doživi kraj ako ne budemo oprezni”, zaključio je Valls, a prenio Reuters.

Francuski premijer je, govoreći na trodnevnoj sigurnosnoj konferenciji u južnom njemačkom gradu na kojoj je govorio i ruski premijer Dmitrij Medvedev, rekao i da rusko bombardovanje civila u Siriji mora da prestane, navodi britanska agencija.

Francuski zastupnici su prije nekoliko dana izglasali ustavni amandman koji je nakon pariških napada u novembru prošle godine predložila socijalistička vlada i koji je tada naišao na osporavanje većine i u vladajućoj stranci i u opoziciji, a kojim se osobama osuđenim za terorizam oduzima francusko državljanstvo.

Nakon niza napada u Parizu 13. novembra Francuska je i dalje u pripravnosti.

U napadima u Parizu toga dana ubijeno je ukupno 130 ljudi, od čega 90 samo u dvorani Bataclan.

Izvor: Agencije