Valls i Merkel o francuskom deficitu

Francuski premijer Manuel Valls u posjeti je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel. Predsjednici vlada dvije najveće ekonomija Evropske unije razgovarali su o francuskom prekomjernom deficitu i kako mu stati ukraj.

Vallsu je ovo, kao premijeru, prva posjeta službenom Berlinu. S Angelom Merkel je vodio prijateljske razgovore o izazovima na evropskom i svjetskom nivou, ali ponajviše o prevelikoj budžetskoj potrošnji Francuske.

“Želimo Francuskoj mnogo uspjeha u tom projektu. Želimo da Francuska i Njemačka zajedno rade na naporima da bi euro postao stabilan i da dođe do novog ekonomskog rasta u Evropi”, kazala je njemačka kancelarka.

Na direktno pitanje – vjeruje li da Francuska može provesti zadane uštede u budžetu do 2017. godine i može li na to odgovoriti sa da ili ne, Merkel nije odgovorila.

Detaljan plan

Valls je njemačkoj kancelarki podastro detaljni plan kako i do kada namjerava napraviti reformu javnog sektora i deficit smanjiti na prihvatljivih tri posto, kako nalaže Evropska unija.

“Potreba da se provedu reforme u našoj budžetskoj potrošnji je ozbiljna: 50 milijardi eura štednje u tri godine i angažman u provođenju strukturnih reformi, koje se uvijek spominju, ali nikada ne provode. Tu mislim na teritorijalnu reformu, da se makne u stranu ono što koči ekonomski rast i pitanje treba li dozvoliti rad nedjeljom”, kazao je francuski premijer.

Još od prošle noći francuski su mediji fokusirani na najavu povratka u politiku bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozya. Ni Valls, ni Merkel u Berlinu to nisu htjeli komentirati.

U televizijskom intervjuu Sarkozy je govorio o pet godina provedenih na vlasti te razlozima zašto je izgubio protiv aktuelnog lidera Francoisa Hollandea.

Naveo je kako je na izborima 2012. godine pretrpio tijesan poraz od kandidata socijalista, i to zato jer je govorio istinu, za razliku od Hollanda, koji je, tvrdi Sarkozy, birače obmanuo lažima.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera i agencije