Valovi na Jadranu visoki i do sedam metara

Brod, More
Šef Lučke kapetanije u Šibeniku kazao je kako bi tegljenje bi moglo trajati satima (Al Jazeera)

Zbog nevremena na Jadranskome moru, splitska luka Lora Hrvatske ratne mornarice (HRM) spremna je pomoći civilnim brodovima, izvijestilo je u ponedjeljak navečer Ministarstvo odbrane Hrvatske, a u Jadroliniji su rekli kako su na otvorenome moru tokom dana valovi bili visoki i do sedam metara.

“U skladu s odlukom potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, zbog najavljenih vremenskih neprilika, danas, 29. oktobra 2018. Hrvatska ratna mornarica spremna je pružiti potporu splitskoj Lučkoj upravi i Jadroliniji”, saopćilo je Ministarstvo odbrane.

Udari vjetra od 50 do 60 kilometara na sat

Voditeljica agencije Jadrolinije u Splitu Jelena Ivulić je rekla kako su u ponedjeljak u prekidu sve katamaranske linije na splitskome plovnom području te trajektne linije: Split-Vis, Split-Stari Grad (Hvar), Split-Rogač (Šolta), Split-Supetar (Brač), Split-Vela Luka, Split-Lastovo te Sućuraj-Drvenik i Supetar-Makarska.

“Orkanski jugo danas je na otvorenome moru stvarao valove do šest ili sedam metara visine a udari vjetra su 50 do 60 kilometra na sat”, rekla je za Hinu Jelena Ivulić.

Kako su potvrdili iz hrvatskog ministarstva, zbog nevremena koje je pogodilo Jadran, u prekidu su neke trajektne, brodske i katamaranske linije te je omogućeno privezivanje brodova u splitskoj luci Lori Kasarne “Admiral flote Sveto Letica-Barba”.

“Utočište od nevremena već je u subotu, 27. oktobra 2018. zatražio brod Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske ‘Naše more’, koji će biti privezan u Lori dok se meteorološki uvjeti ne stabiliziraju”, saopćilo je hrvatsko ministarstvo.

Izvor: Agencije