‘Valutni turizam’ cvjeta u Venezueli

Mnogi trenutačno razmatraju putovati u Venezuelu ili iz nje i zbog toga su avionske rezervacije u potpunosti bukirane za sljedećih nekoliko mjeseci, no u pozadini naizgled turističke pomame leže sasvim drugačiji motivi.

Razlog nema nikakve veze s aviokompanijama, iako su brojni građani pogođeni činjenicom da ne mogu putovati niti ugostiti članove svoje obitelji.

Jedna od njih je i Maryloly Deniz, koja mjesecima čeka da je posjete njezina djeca iz Španjolske, iako imaju i putovnice i novac, čak i rezervaciju za hotel. Jedino što im nedostaje jesu avionske karte.

„Ovo je odiseja. Nema karata za Caracas ili iz njega do iduće godine. Išla sam u najmanje 6-7 putničkih agencija. Moja sestra se zadržala u Miamiju već mjesec dana, pokušavajući da se vrati ovdje“, žali se Maryloly Deniz.

Al Jazeerin reporter Alessandro Rampietti javlja kako je razlog velike potražnje za aviokartama činjenica po kojoj građani Venezuele mogu zamijeniti svoj novac za dolare, ali pod strogim okolnostima.

„Jedna od mogućnosti za zamjenu novca je putovanje u inozemstvo, pa tisuće građana Venezuele rezerviraju svako slobodno mjesto u šemi koja im jamči ogromne povlastice“, javlja Rampietti.

Crno tržište

S validnom kartom građani Venezuele mogu dobiti putničku kreditnu karticu u iznosu do 3.000 dolara po jeftinom tečaju i kada dođu u inozemstvo taj kredit pretvore u dolare, pa novac u domovini opet prodaju po mnogo višoj cijeni.

„Zarađuju mnogo na crnom tržištu, prodajući dolare koje su dobili jeftino. Koriste karticu da dobiju novčane povlastice i onda prodaju novac kada dođu kući. To je igra za koju svi znaju. Zato ih zovemo ‘valutnim turistima'“, kaže putnički agent Julio Correa.

Venezuela strogo kontrolira sistem razmjene, no dok je službeni tečaj razmjene 6,3 bolivara za dolar, na crnom tržištu je devet ili deset puta veći.

I stranci su naučili kako profitirati u ovoj situaciji, tvrdi predsjednik venecuelanske avioasocijacije Humberto Figueroa.

„Zahvaljujući razlici tečaja, putnici iz Središnje ili Južne Amerike presjedaju ovdje, razmijene svoju valutu u lokalni novac i kupe karte za letove širom svijeta, primjerice za Europu ili Aziju za sitan novac“, tvrdi Figueroa.

„Avioprijevara“ je samo jedna od posljedica gubitka kontrole nad venecuelanskim valutnim tržištem, budući da je inflacija dosegnula 50 posto, a građani se već naviknuli na nestašicu osnovnih dobara.

Doduše, vlasti najavljujuju uvođenje kontrole koja bi zaustavila valutne turiste.

Izvor: Al Jazeera