Van der Bellen: Nacionalizam prijeti Evropi

Pregovori o Brexitu i budžetu Unije su teški, ali na tome se neće raspasti Evropska unija, tvrdi austrijski predsjednik (EPA)

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen ocjenjuje da se Europa nalazi na prekretnici i upozorava na mogući povratak nacionalizmu u mnogim državama.

Upozorio je da Europskoj uniji i Austriji, zbog komplicirane svjetske političke situacije, “prijeti gubitak značaja”.

“Europa se mora odlučiti – želi li nastaviti kao do sada i gledati kako EU i Austrija na svjetskoj pozornici gube na značaju, ili želi snažniju Europu, koju će slušati u svijetu zato što govori jednim glasom”, naglasio je Van der Bellen u razgovoru za austrijsku novinsku agenciju APA.

On, pak, želi snažnu, ujedinjenu Europu.

Nada se i da je Brexit svima bio dovoljno upozorenje.

Austrija ne može sama

Vjeruje da će kancelar Sebastian Kurz ozbiljno shvatiti proeuropski kurs koji je zapisan u koalicijskom sporazumu i ističe da šef Vlade dobro poznaje svjetsku političku situaciju i zna da Austrija, globalno, svoje interese ne može sama progurati.

Van der Bellen je rekao da su za članstvo u Uniji vezane stotine tisuća radnih mjesta u Austriji.

“Razaranje Unije bi izložilo nacionalne države, kao brod bez kormila na moru, jakom vjetru i velikim valovima. I na kraju bi značilo novo siromaštvo u Europi”, naglasio je austrijski predsjednik.

Osvrnuo se i na članstvo Slobodarske partije Austrije u “Le Penovoj frakciji”, odnosno euroskeptičnoj frakciji Europe nacija i slobode u Europskom parlamentu, poručivši da je to u suprotnosti s proeuropskim smjerom Vlade.

Što se izazova tokom predsjedavanja Austrije Unijom tiče, Van der Bellen je zatražio veće jedinstvo EU-a.

Migracije nisu najveći problem za EU

Pregovori o Brexitu i proračunu Unije su teški, ali na tome se, kako je rekao, neće raspasti EU.

Što se migrantske krize tiče, Van der Bellen poručuje da, ako se želi spriječiti ilegalna migracija, treba stvoriti legalne mogućnosti imigracije.

Založio se za europski zakon o imigraciji i zajednički sustav azila.

Istovremeno ističe da migracije nisu najveći problem Europe.

“Trenutno mi klimatska kriza i prijeteći carinski i trgovinski rat sa SAD-om predstavlja veću brigu”, istaknuo je Van der Bellen.

Izvor: Agencije