Vanjskotrgovinski deficit RS-a 354 miliona eura

Republika Srpska je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila rast vanjskotrgovinskog prometa za 2,10 posto (Reuters)

Vlada bh. entiteta Republika Srpska usvojila je u četvrtak Konsolidovani izvještaj o izvršenju entitetskog budžeta za prvih šest mjeseci ove godine, po kojem je vanjskotrgovinski deficit veći od 350 miliona eura.

Budžetski prihodi u posmatranom periodu iznose približno 600 miliona eura, ili 97 posto, dok su budžetski rashodi i izdaci za nefinansijsku imovinu iskazani u iznosu od 550 miliona eura, odnosno 89 posto od budžeta za posmatrani period.

Entitetska Vada je na sjednici u Banjoj Luci usvojila i informaciju o vanjskotrgovinskom prometu RS-a za period januar-juni ove godine

‘Necarinske i administrativne barijere’

RS je za šest mjeseci ove godine, u odnosu na isti period lani, ostvarila povećanje vanjskotrgovinskog prometa za 2,10 posto i izvoza za 8,65 posto, smanjenje uvoza za 1,78 posto, povećanje pokrivenost uvoza izvozom za 6,29 posto i smanjenje ukupnog deficita za 73 miliona eura i iznosio je 354 miliona eura”, navodi se u saopštenju objavljenom nakon sjednice Vlade.

Kako se navodi u informaciji, pomenuti pokazatelji djeluju ohrabrujuće i bili bi bolji “da nije bilo određenih necarinskih i administrativnih barijera prema Bosni i Hercegovini”, a time i RS-u”.

Izvor: Agencije