Vanredna uprava o stvarnom finansijskom stanju Agrokora

Ante Ramljak, Agrokor, Izvanredni povjerenik
Evidentiran je gubitak iznad vrijednosti kapitala Agrokora od 1,9 milijardi eura, naveo je Ramljak (EPA)

Izvanredna uprava Agrokora na konferenciji za novinare predstavit će danas popodne, po završetku sjednice Privremenog vjerovničkog vijeća, najvažnije nalaze revidiranog financijskog izvješća Agrokora d. d., kao i revidirani konsolidirani financijski izvještaj grupe.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak u četvrtak je najavio kako će u ponedjeljak biti objavljeno koliki je ukupni gubitak Agrokor grupe i Agrokora d. d.

Ramljak je u četvrtak predstavio izvješća revizije za prošlu godinu za najvažnije tvrtke u sastavu Agrokora, koju je radio PricewaterhouseCoopers (PwC). 

Veliki gubici i pogrešna knjiženja

Istaknuo je i kako su se morala “otvarati” i financijska izvješća za 2015. godinu, jer su “neke stvari u 2015. godini bile krivo knjižene, neke stavke nepravilno vođene”. 

Revizija je tako, uz ispravke za 2015., pokazala da imovina Agrokorovih tvrtki ukupno vrijedi 13,4 milijarde kuna (1,7 milijardi eura) manje nego što je bilo prikazano.

Prema objavljenim podacima, ispravke vrijednosti u Agrokorovoj diviziji maloprodaje iznose 10,5 milijardi kuna (1,4 milijarde eura), od čega se 7,4 milijarde kuna (982 milijuna eura) odnosi na Konzum, ukupni negativan učinak na kapital kroz prepravak 2015. i gubitak 2016. u diviziji poljoprivrede iznosi 1,7 milijardi kuna (227 milijuna eura), a u prehrani 1,2 milijarde kuna (160 milijuna eura).

Revizorska izvješća za najznačajnije Agrokorove tvrtke pokazuju da je ukupni gubitak bio 3,2 milijarde kuna (425 milijuna eura). 

Revizorsko izvješće pokazalo je da je u maloprodajnom dijelu Agrokora (Konzum, Tisak) u prošloj godini ostvaren neto gubitak  2,2 milijarde kuna (292 milijuna eura), od čega u Konzumu 1,85 milijardi kuna (245 milijuna eura), kazao je Ramljak, predstavljajući rezultate kompanija iz sastava tog koncerna.

U poljoprivredi – Belju, PIK-u Vinkovci i Vupiku – u 2016. godini ostvaren je neto gubitak 300 milijuna kuna (40 milijuna eura), a u prehrani, koja obuhvaća Ledo, Jamnicu, Zvijezdu i PIK Vrbovec, 700 milijuna kuna (93 milijuna eura).

Kazao je kako je na Konzumu bilo puno korekcija, rekavši da je 10 milijardi kuna (1,3 milijarde eura) ključna brojka ispravaka vrijednosti.

U  2015. i 2016. godini ukupni negativni učinak na neto dobit u maloprodaji iznosio je 2,5 milijardi kuna (332 milijuna eura), u poljoprivredi je dosegnuo 200 milijuna kuna (26,5 milijuna eura), a u prehrani 1,4 milijarde kuna (186 milijuna eura).

Ramljak: ‘Sad imamo dobro poslovanje’

Najznačajniji negativni utjecaj na dobit u 2016. čine rezervacije od 50% na međusobnim potraživanjima unutar Agrokor grupe, pokazalo je revizorsko izvješće.

Ramljak je rekao da će, kad završe konsolidirano izvješće, govoriti o tomu hoće li podizati kaznene prijave ili ne, dodavši da su istražitelji DORH-a upoznati sa svim brojkama.

Ocijenio je i da bi Agrokor danas bio pred stečajem da nije donesen “Lex Agrokor”. 

No, uvjeren je da će postići nagodbu s vjerovnicima, a optimizam, među ostalim, temelji na dobrim poslovnim rezultatima u prvih devet ovogodišnjih mjeseci.

“Sad imamo dobro poslovanje i poziciju da razgovaramo s kreditorima”, rekao je Ramljak te posebno naglasio da Agrokorova perjanica Konzum nije ugrožen.

Konzum u devet mjeseci ima operativnu dobit, promet se vraća na prošlogodišnje promete, a tomu je, kaže, pridonijela i jako dobra ljetna sezona.

Izvor: Al Jazeera i agencije