Vanredne mjere u Makedoniji zbog smoga

Vlasti su objavile da je stanovnicima Skoplja i Tetova zagarantovano slobodno putovanje vozovima i autobusima kako bi se smanjila vožnja ličnim automobilima (EPA)

U Makedoniji su uvedene vanredne mjere zbog gustog smoga, koji je posljedica mješavine izgaranja uglja, zastarjele industrije i visoke stope zagađenja zbog starih vozila.

Vlasti su objavile da je stanovnicima Skoplja i Tetova zagarantovano slobodno putovanje vozovima i autobusima kako bi se smanjila vožnja ličnim automobilima, a hronični bolesnici i trudnice ne idu na posao.

Zabranjene su i sportske aktivnosti na otvorenom.

Lokalni mediji objavili su da je trgovinama ponestalo zaštitnih maski jer se mnogi ljudi nastoje zaštititi od ledenog zraka bez vjetra u Skoplju, koje leži na dnu kotline.

Grijanje na drveni ugalj

Studija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljena ranije ove godine navodi da je Skoplje među deset evropskih gradova s najvišom koncentracijom otrovnih čestica.

Skoplje i četiri druga balkanska grada na tom spisku za svoje energetske potrebe, uključujući grijanje zimi, oslanjaju se na drveni ugalj, koji je veliki zagađivač zraka.

Sarajevo, Tuzla i Zenica u Bosni i Hercegovini, kao i kosovski grad Priština imaju sličnu situaciju s onečišćenjem zraka.

Nedavna studija saveza za zdravlje i okoliš (HEAL) navodi da 16 zastarjelih elektrana na drveni ugalj iz komunističkog doba u područjima bivše Jugoslavije zagađuje zrak jednako kao 296 elektrana zajedno u Evropskoj uniji.

Izvor: Agencije