Vanredni kongres SDP-a BiH 6. decembra

Potpredsjednik stranke Denis Bećirović je pred Glavnim odborom podnio neopozivu ostavku (Fena)

Član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Slaviša Šućur izjavio je kasno u subotu navečer, nakon 12 sati zasjedanja Glavnog odbora ove stranke, kako je usvojena odluka da vanredni kongres SDP-a bude održan početkom decembra, na kojem će biti izabrano kompletno rukovodstvo ove stranke.

Vanredni Kongres bit će održan 6. decembra u Sarajevu, prenosi agencija Fena.

Pred novinare je prvi izašao potpredsjednik stranke Denis Bećirović, rekavši da je pred Glavnim odborom podnio neopozivu ostavku.

Kaže da je od predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije tražio da, u skladu s Članom 75 Statuta, podnese ostavku, no, kako je dodao, “Lagumdžija nije imao sluha za ovaj prijedlog”.

“Bojim se da SDP ide u pogrešnom pravcu, a to je pravac izrežiranog kongresa”, kazao je Bećirović.

Naglasio je da je na Glavnom odboru govorio kao čovjek koji je na tek održanim izborima ostvario najbolji rezultat u SDP-u te da je dobio čak tri puta više glasova od Lagumdžije.

Dodao je kako se predsjednik stranke na sjednici služio različitim metodama i nastojao skretati pažnju sa suštinskih prijedloga članova SDP-a.

Red aktivnosti

Lagumdžija je kazao kako je Predsjedništvo ove stranke ranije jednoglasno uputilo inicijativu za održavanje vanrednog kongresa SDP-a.

“Glavni odbor je na kraju usvojio odluku o održavanju vanrednog kongresa u formi u kojoj je Predsjedništvo sinoć [petak] uputilo”, rekao je Lagumdžija u subotu navečer.

Naglasio je da je usvojen red aktivnosti koje treba uraditi do održavanja vanrednog kongresa, koji će biti održan 6. decembra u Sarajevu.

“Do tada treba učiniti nekoliko stvari, a to je upućivanje prijedloga osnova za izmjene Statuta. Na kongresu bi trebali biti usvojeni prijedlozi izmjena i dopuna Statuta te bi trebalo biti izabrano novo rukovodstvo stranke”, naglasio je šef SDP-a BiH.

Kazao je kako je izuzetno zadovoljan sjednicom Glavnog odbora u subotu te da već od nedjelje starta evidentiranje kandidata za članove organa – od predsjednika SDP-a, članova Glavnog odbora, potpredsjednika, članova Predsjedništva, čelništva Glavnog i Nadzornog odbora – i to će biti okončano za tri sedmice.

‘Mirna luka’

Važno je napomenuti, naglasio je Lagumdžija, kako će kandidati koje utvrdi Glavni odbor za predsjednika imati obavezu napraviti svoj program sa dva elementa: šta misle raditi na konsolidaciji i daljnjem jačanju SDP-a i koji su njihovi kapitalni politički stavovi koje oni predlažu kao novo rukovodstvo SDP-a.

“Inicijativa da se kompletno Predsjedništvo SDP-a razriješi nije dobila potrebnu većinu. Inicijativa da se pokrene procedura razrješavanja predsjednika SDP-a nije dobila, također, većinu”, dodao je.

Prema njegovim riječima, cilj ovog rukovodstva je da “SDP-ov brod dovedu u mirnu luku”.

“Mi znamo da se nalazimo u uzburkanom moru i znamo da nam brod curi i da smo daleko od luke, ali u nju ćemo stići 6. decembra. Jer, SDP jest doživio težak udarac, SDP jest bačen na noge, ali idemo prema toj mirnoj luci. SDP će biti dobra opozicija. Pozvali me – ne pozvali me, nevažno je. Nek me ne čekaju, ručak nek’ kuhaju bez mene”, kazao je Lagumdžija.

Izvor: Agencije