Vanredno stanje u Maliju nakon napada

Malijske vlasti u subotu su proglasile trodnevnu žalost i desetodnevno vanredno stanje u zemlji nakon napada na hotel u Bamakou u kojem je poginula 21 osoba.

Predsjednik Malija Ibrahim Boubacar Keita u televizijskom je obraćanju objavio konačni broj mrtvih kazavši da su napadači u petak usmrtili 19 osoba i da su dvojica napadača poginula. Raniji podaci iz vojnih izvora govorili su o čak 30 mrtvih, ali su tokom noći revidirani.

U napadu je ranjeno sedam osoba, izvijestila je agencija Hina.

Opsada luksuznog hotela Radisson Blu u glavnom gradu Malija okončana je kada su komandosi upali i oslobodili oko 170 talaca od kojih su mnogi bili stranci.

Potraga za trojicom osumnjičenih

Vlasti Malija su u potrazi za najmanje tri osobe osumnjičene da su učestvovale u napadu na hotel.

Kako je agenciji AFP rekao neimenovani izvor, vlasti Malija aktivno tragaju za tri osumnjičene osobe koje bi mogle da imaju veze sa jučerašnjim napadom na hotel.

Putin izrazio saučešće

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uputio je telegram saučešća predsjedniku Malija Keiti izrazivši saučešće zbog napada na hotel, saopćio je Kremlj.

Putin je naveo u telegramu da je neophodna najšira međunarodna saradnja za suprotstavljanje globalnom terorizmu, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Među poginulim su i tri ruska državljana, prenijele su RIA Novosti, citirajući rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Ministar sigurnosti Salif Traore izjavio je za državnu televiziju da je iz hotela oslobođeno 76 osoba.

Izvor: Agencije