Vanredno u Kladnju i Ljuboviji zbog snijega

Postoji realna opasnost da u Kladnju bude ugroženo snabdijevanje građana osnovnim životnim namirnicama (Arhiva)

Snijeg i danas pravi probleme na zapadu Balkana, a naročito je teško u bosanskohercegovačkoj općini Kladanj, gdje je proglašeno stanje prirodne nepogode, te u srbijanskoj općini Ljubovija gdje je zabilježen snijeg visine jednog metra.

Štab civilne zaštite Općine Kladanj, na jutros održanoj vanrednoj sjednici, donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode na području općine zbog visine snježnog pokrivača i niske temperature. Visina snježnog pokrivača u područjima sa većom nadmorskom visinom je premašila 110 centimetara.

Kako navode iz Civilne zaštite, postoji opasnost kako bi naglo topljenje snijega moglo donijeti poplave i klizanje tla, što bi dodatno pogoršalo i onako tešku situaciju u ovoj lokalnoj zajednici. Zbog težine snijega dolazi do lomljenja i padanja stabala na putne komunikacije, a samim tim i prekida u odvijanju saobraćaja na magistralnim cestama i lokalnim putevima prema svim mjesnim zajednicama.

„Snijeg na području općine Kladanj i dalje intenzivno pada. Pokušava se putem mehanizacije i angažovanjem dodatnog ljudstva do najugroženijih građana dostaviti hrana i piće“, saopćeno je iz Općine Kladanj, prenosi agencija Fena.

Stradali voćnjaci

Snijeg visine jednog metra potpuno je uništio voćne zasade u općini Ljubovija, a porušeno je više od 500 stubova na niskonaponskoj mreži zbog čega je više od 1.000 domaćinstava ostalo bez električne energije, rekao je predsjednik općine Milovan Kovačević.

On je dodao i kako Ljuboviji hitno potrebna pomoć.

„Očekujemo pomoć iz Valjeva koja bi trebalo da našoj elektroposlovnici da pomogne oko saniranja kvarova. Najveći problem nam je oko opreme i stubova kojih nemamo. Pokušaćemo da od ED Loznica danas dobijemo neke stubove, ne znam da li ćemo uspeti u toku dana da saniramo sve kvarove“, rekao je Kovačević za agenciju Tanjug.

Prema njegovim riječima, na području grada snijeg pada, ali se ne zadržava. Međutim u mjestima koja su na nadmorskoj visini većoj od 170 metara, snijeg dostiže visinu i od jednog metra.

„Naša javna preduzeća su u mobilnom stanju još od juče popodne. Raščićavamo snežne padavine, obezbeđujemo prevoz po prioritetima. Očekujemo da do kraja dana, svi putevi prvog i drugog reda budu pročišćeni“, rekao je on.

Kovačević kaže kako su pod teretom snijega potpuno stradali malinjaci, kupinjaci…

Izvor: Agencije