Vapaj ljekara iz Halepa: Merkel, čujete li nas?

U istočnom dijelu Halepa je ostalo 35 ljekara (Reuters)

Sirijski ljekar Hamza al-Khatib svakodnevno se bori za živote pacijenata u Halepu pod prijetnjom zračnih udara.

Ne može više gledati bombardiranje škola i bolnica u tom gradu, pa se odlučio pismom obratiti njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, za koju smatra da može pomoći, prenosi Bild.

Al-Khatib tvrdi da Merkel može dati svoj doprinos u okončanju rata u Siriji.

“Poštovana gospođo Merkel, opsada je za sada završena, ali ne znamo koliko dugo će to potrajati. Međunarodna zajednica nas je napustila, a Halep piše svoju historiju. Ja sam jedan od 35 ljekara koji su ostali u istočnom dijelu Halepa. Namjeravam ostati ovdje. Više od 300.000 ljudi, koji su zarobljeni u Halepu, trebaju našu pomoć. Sada ima malo nade. Ruski i sirijski borbeni avioni i dalje bombardiraju, a režim će sigurno pokušati opet zauzeti grad. Nikoga ne štede. Zbog našeg posla, moje kolege i ja, kao i naši pacijenti, nalazimo se usred ratišta. Ruske i sirijske trupe nas napadaju, ne obazirući se na bilo kakva pravila ljudskosti. Ti napadi imaju razorne posljedice“, navodi u pismu Al-Khatib.

Novorođenčad ginu u napadima

Ističe da je meta zračnih napada prije dvije sedmice bila dječija klinika.

“Samo to zamislite, gospođo Merkel. Mi smo osuđeni na to da živimo u mjestu gdje novorođenčad i njihove majke postaju bespomoćne žrtve onih čiji je jedini cilj da sve unište. Mogu vam reći, oni uspijevaju u tome. U bombardiranju je oštećen dovod zraka u inkubator, a četiri bebe su stradale. Osam malih očiju i 40 prstića koji nisu ni dodirnuli kožu njihovih majki. Svi su umrli prije nego što su uopće počeli da žive. Koliko još puta ću morati uzeti ruku neke majke i reći da joj je beba umrla?“, piše on.

Kaže da je njemačka kancelarka Merkel među onima koji su u krizi pokazali hrabrost.

“Neki drugi u zapadnom svijetu su odlučno na strani ‘agresora’, ali neće stajati na pravoj strani historije. Zahvaljujući Vama, koji ste odobrili azil tolikom broju Sirijaca koji bježe od bombi i gladi, ja još imam malo nade. Sada, više nego ikada, apeliram na Vas da pokažete snagu vodstva. Dajte nam novu nadu. Pomozite nam. Halep zove kancelarku Merkel: Čujete li nas?“, zaključuje Al-Khatib.

Izvor: Agencije