Vapaj Rohinja: Događa nam se nova Srebrenica

Nasilje je natjeralo gotovo 164 hiljada Rohinja da prebjegnu u susjedni Bangladeš (Reuters)

Rohinja muslimani upozoravaju da bi se, ako međunarodna zajednica ne poduzme ništa protiv nasilja u Mijanmaru, moglo dogoditi etničko čišćenje na nivou srebreničkog genocida.

Više od 22 godine je prošlo otkako su snage bosanskih Srba mučile i ubile osam hiljada muslimana u UN-ovoj ‘sigurnoj zoni’ Srebrenica.

Različiti izvori iz reda Rohinja su kazali Al Jazeeri da je najmanje hiljadu ljudi, uključujući žene i djecu, ubijeno u zadnjih dvije sedmice, piše Faisal Edroos u autorskom tekstu za Al Jazeeru.

Sigurnosne snage Mijanmara tvrde da su ubile najmanje 370 ‘boraca’ Rohinja od zadnjeg vala nasilja u saveznoj državi Rakina koji je počeo 25 augusta.

Paljenje domova Rohinja

Nasilje je natjeralo gotovo 164 hiljade Rohinja da prebjegnu u susjedni Bangladeš, navodi UN.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je upozorio na mogućnost etničkog čišćenja. On je apelirao na čelnicu te države  i sigurnosne snage da spriječe nasilje.

Dva izvora su kazala Al Jazeeri da je nekoliko ljudi ubijeno u blizini Maungdowa u Rakini, nakon što su sigurnosne snage Mijanmara spalile domove Rohinja koje pokušavaju pobjeći.

Ranije je javljeno kako Mijanmar postavlja nagazne mine duž svojih granica sa Bangladešom zadnjih nekoliko dana.

Pitanje blizu 1,1 milijuna pripadnika Rohinja muslimana koji žive u Mijanmaru predstavlja najveći izazov za čelnicu te države Aung San Suu Kyi, dobitnicu Nobelove nagrade, koju neki zapadni kritičari napadaju jer se nije zauzela za tu manjinu koja se godinama žali na progone.

Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih naroda, Rohinja muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu.

Rohinja muslimani nemaju svoju državu i njihova prava su znatno ograničena.

Izvor: Al Jazeera