Oglasi

Varadi: Kosovo faktički nije dio Srbije

Profesor međunarodnog prava smatra da u ovom času Kosovo faktički nije dio Srbije, dobra ideja o podjeli.
Do podjele Kosova je mnogo lakše bilo doći prije 10-15 godina, kaže Tibor VaradiEPA - Arhiva

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi smatra da "u ovom času" Kosovo faktički nije dio Srbije i ocjenjuje da je dobro što je "na stolu ideja o njegovoj podjeli".

"Lično mislim, i to sam više puta rekao, da je odvajanje Kosova suprotno međunarodnom pravu, tako da mislim da ovo nije bilo legalno. Istovremeno mislim da u ovom času Kosovo faktički nije deo Srbije", rekao je on za N1, prenosi Tanjug.

Komentirajući to što se u posljednje vrijeme sve češće čuju ideje o podjeli Kosova, što je pomenuo i austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache, Varadi smatra da je dobro što je ta ideja na stolu, iako se ne može reći da je konkretno na pregovaračkom stolu, ali ističe da je do podjele mnogo lakše bilo doći prije 10-15 godina.

Bez poslanika sa Kosova

"Svojevremeno je i, koliko se dobro sećam, Dobrica Ćosić imao to kao ideju, ali to prosto nije bilo tada na pregovaračkom stolu, kada je to imalo malo više šansi. Danas bi, ako bi se to pitanje postavilo, verovatno neki pokušali da spoje sa Preševom, pa sa nekom razmenom. Sve u svemu, mislim da to stvarno realne šanse nema, ali je dobro sve mogućnosti držati na stolu", rekao je on.

Ukazujući da u Skupštini Srbije nema poslanika sa Kosova i da se zakonodavna vlast Srbije ne prostire na Kosovo, kao ni sudska, ni administrativna, Varadi navodi da, "bez obzira šta je pravdeno rešenje, Kosovo nije faktički deo Srbije".

"Imamo sad neku promenu termina, sačuvati Kosovo znači imati sve manje zemalja koje su priznale Kosovo, pa onda postaje vrlo važno da li Surinam priznaje ili ne priznaje, ali faktički Kosovo nije deo Srbije", naglasio je on.

Prihvatiti to faktičko stanje kao priznato stanje, dodaje, jedna je opcija koja bi bila sigurno najteža i najbolnija opcija za Srbiju.

"Ono gde nemam nikakve sumnje je to da li na taj način da se posebno izdvoji sever Kosova, ili da se severu Kosova daje jedna vrlo specifična autonomija, jer to nema nikakve dileme, ni po evropskim merilima, da Srbi na Kosovu, bez obzira kojoj državi to Kosovo pripada, imaju prava da ostanu Srbi i da zadrže svoju kulturu, škole, spomenike..."

Problem je koga tužiti

"Da li će se to postići putem teritorijalne podele ili putem široke autonomije, to su realne opcije i ne bih rado bio na mestu političara koji će morati to da prihvate", rekao je Varadi.

Komentirajući odluku Srbije da s tim pitanjem ode pred Međunarodni sud pravde, što je kritizirala aktuelna vlast, Varadi navodi da su postojale dvije opcije.

Kako je objasnio, opcija je bila da se podnese tužba, ali je bio problem koga tužiti.

"Kosovo se nije moglo tužiti, jer Kosovo nije bilo priznato kao država, a tužiti SAD, Evropu je bilo previše maglovito", smatra Varadi.

Realno je, kako je rekao, bilo da se traži savjetodavno mišljenje.

"I dalje mislim da je traženje savetodavnog mišljenja nešto što je imalo smisla. Sud je izbegao odgovor na savetodavno mišljenje, nije rekao da li je odvajanje Kosova u skladu ili ne sa međunarodnim pravom, nego da li je deklaracija o odvajanju u skladu sa međunarodnim pravom. Dakle, u suštini je izbegao odgovor na prvo pitanje. To su mnogo i kritikovali", ukazao je Varadi.

Dijalog ima smisla

Na pitanje kakav je stav Srpske akademije nauka i umetnosti,  čiji je član, o unutrašnjem dijalogu o Kosovu, koji je pokrenut na inicijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Varadi kaže da SANUa nema stav, ali da podržava i podstiče članove da iznose lična mišljenja.

On smatra da dijalog ima smisla i da bi trebalo ozbiljno razgovarati o tome šta je faktička situacija i šta se može učiniti da se pomogne Srbima na Kosovu.

"Razgovor o tome nas približava možda i rešenju, svakako punijem viđenju stvarnosti", zaključio je Varadi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.