Varoufakis odlazi ako Grci podrže štednju

Penzionerima u Grčkoj bit će isplaćen dio penzija, odnosno 120 eura za prethodni mjesec (Anadolija)

Grčki ministar finansija Yanis Varoufakis je rekao kako se njegova država neće pretvarati da može platiti dugove i da će on podnijeti ostavku ako Grci na referendumu u nedjelju izglasaju mjere štednje.

“Očajnički želimo ostati u eurozoni i pobijedit ćemo u nedelju”, kazao je.

Varoufakis je za televiziju Bloomberg rekao da bi radije sebi odrezao ruku nego potpisao ugovor koji neće rekonstruirati grčke dugove.

Ranije u četvrtak, pedestak demonstranata zauzelo je zgradu u Atini u kojoj su uredi Evropskog parlamenta u Grčkoj dok su zaposlenici bili u zgradi.

Nedugo zatim, demonstranti su se razišli, javlja reporterka Al Jazeere Ivana Brkić Tomljenović.

Bitni ustupci

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Grčke, Georgios Katrougalos, za Al Jazeeru je govorio o tome šta su, prema njegovom mišljenju, ciljevi evropskih kreditora – utvrditi uslove paketa pomoći, ali i srušiti grčku vladu.

“To je očito. Mi smo od početka željeli postići dogovor, pristali smo na niz veoma bitnih ustupaka, od kojih su mnogi bili teški za nas. Prošlog ponedjeljka su nam rekli: “Vaši prijedlozi su odličan temelj za razgovore”, a zatim su nam postavii ultimatum. Ne samo to, odbili su povećati likvidnost naših banaka i na taj način nas natjerali na njihovo zatvaranje. Time su u Grčkoj stvorili ozračje straha, koje nam ne dozvoljava mirno izraziti svoju političku volju. To je psihološki rat”, kazao je Katrougalos.

On ne misli da svi grčki evropski partneri žele srušiti grčku vladu, ali smatra da je potpuno jasno kako u Evropi postoje politički krugovi koji ne žele da jedna ljevičarska vlada proširi političku zarazu Europom.

Tvrdi da ti krugovi vide Grčku kao političku prijetnju.

“Smatram kako ovo nije nacionalističko pitanje. Dat ću vam primjer: kada je austrijski kancelar dao izjavu pozitivnu za nas, pet minuta kasnije, njegov ministar finansija, koji pripada istoj koaliciji, ali je konzervativac, dok je kancelar socijaldemokrata, dao je izjavu u kojoj je govorio protiv nas. Dakle, praktično, podjela nije duž nacionalnih, nego političkih linija – vizija socijalne Evrope protiv vizije neoliberalne Evrope sa mjerama štednje. Sada mi u Grčkoj postajemo ogledalo budućnosti Europe, upravo zbog te dvije različite, suprotstavljene vizije. Ovdje se vodi borba, ali to nije samo borba za Grčku, nego borba za Evropu”, zaključio je Katrougalos.

predsjedavajući eUrogrupe, Jeroen Dijsselbloem, reagIRAO JE na izjavu grčkog premijera Alexisa Tsiprasa da će grčko ‘ne’ na referendumu popraviti njihovu pregovaračku poziciju s kreditorima. 

Dijsselbloem smatra da bi to dovelo u vrlo tešku situaciju, ne samo Grčku, već cijelu Evropu. 

Nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio da Grčka nije uplatila ratu duga u iznosu od 1,6 milijardi eura, što je ovu zemlju uvelo u tehnički bankrot, sedmi u njenoj modernoj historiji, o pitanju nastavka pomoći kreditora i provedbi neophodnih reformi građani će odlučivati na referendumu 5. jula.

U četvrtak grčki penzioneri od ranih jutarnjih sati u redovima ispred banaka čekaju kako bi im bio isplaćen dio penzija.

Inače, odlukom Grčke vlade banke su zatvorene i jutros su, kao i jučer, vrata su otvorile penzionerima, kojima će biti isplaćen dio penzija, odnosno 120 eura za prethodni mjesec.

Markos Antoniu, jedan od penzionera u redu ispred banke u Atini je kazao za agenciju Anadolija kako ne smatra da će situacija krize kakva danas jeste ostati ograničena samo na Grčku.

“Krizu, kroz koju prolazi Grčka trenutno, uskoro će okusiti cijela Evropa. Neka ne misle da kriza na njih neće imati utjecaja. Na redu su Italija i Španija i vrlo brzo ćete ovakve scene gledati u njihovim gradovima. Na kraju neće ostati ništa od Evrope jer ona, nažalost, nije preduzela nikakve preventivne mjere u vezi sa ovom krizom. Stanje u Grčkoj uskoro će na svojoj koži osjetiti svi drugi Evropljani. Priča se da će nam Turska pomoći, ja ipak vjerujem da će Grčka uspjeti sve ovo izdržati. Mi, Grci smo kroz historiju preživjeli mnoge nedaće, preživjet ćemo i  ovo”, rekao je Antoniu.

Dimitris Papageorgios ekonomsku politiku aktuelne vlade ne smatra ispravnom.

“Ukoliko se nastave ovi redovi ispred banaka, to znači da kao država idemo ka jednoj veoma opasnoj situaciji. To, također, znači da smo u nekoj vrsti ekonomskog rata. Godinama sam živio u Njemačkoj. Ta je zemlja još osamdesetih godina davala signale da bi mogla doći u situaciju da druge smatra svojim kolonijama. Na kraju se to ispostavilo tačnim”, rekao je Papageorgios.

Priliv novca

Napomenuo je kako nova vlada nije uspješna u vođenju zemlje i zato su državu za samo pet mjeseci doveli u ovakvo stanje.

“Što se referenduma tiče, ja glasam ‘za’, jer ako kažemo ‘ne’, zaustavit ćemo priliv novca u Grčku, a tek onda ćemo gledati scene kakve nikada nismo. To bio bio naš kraj”, dodao je Papageorgios.

Angiliki Markopulu kaže da je radosna što uspijeva uzeti bar dio penzije.

“Hvala Bogu uspjela sam uzeti dio penzije. To, naravno, ne znači da stvari idu nabolje. Pogledajte samo ove redove, kako tužna slika. To znači da trebamo prekinuti trgovanje s kreditorima. Naravno, u Grčkoj nema tako hrabrog političara. Naši su političari kukavice i rade šta im Evropa kaže”, kazala je.

Vasilis Yanoplus, s druge strane, vjeruje premijeru Alexisu Tsiprasu, ali smatra kako sada mora biti posebno oprezan s obzirom na stanje u kojem se zemlja nalazi.

Program pomoći Grčkoj od 245 milijardi eura od Evropskog stablizirajućeg mehanizma okončan je u utorak u ponoć, dok su razgovori između Atine i međunarodnih kreditora o njegovom nastavku propali u subotu.

Izvor: Al Jazeera i agencije