Vasiljkoviću odbijena žalba, ostaje u pritvoru

Vasiljkovića terete za ratni zločin nad ratnim i civilnim zarobljenicima početkom '90-ih na području Dalmacije i Banije (EPA)

Odvjetnik Darko Stanić, pravni zastupnik Dragana Vasiljkovića po službenoj dužnosti, potvrdio je za Al Jazeeru da je odbijena žalba na određivanje pritvora njegovom klijentu.

Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, žalio se na određivanje pritvora dok traje istraga o ratnim zločinima navodno počinjenim u Hrvatskoj, no Vijeće Županijskog suda u Splitu nije udovoljilo njegovom zahtjevu.

Vijeće Županijskog suda odbacilo je žalbu na rješenje o istrazi jer je o tome već pravosnažno odlučeno, pa se o tome nije moglo još jedanput odlučivati, dok je žalba na rješenje o određivanju pritvora odbijena.

“Moj klijent mora ostati u pritvoru tih 30 dana, koliko mu je određeno, nakon čega postoji mogućnost da se pritvor i produlji. Na svako produljenje pritvora, postoji mogućnost žalbe”, objasnio je Vasiljkovićev odvjetnik.

Pravna bitka trajala 10 godina

Prethodno je glasnogovornik splitskog Županijskog suda Damir Romac novinarima tek mogao potvrditi da je o žalbama odlučeno i da su rješenja otpravljena strankama.

Vasiljković se od prošlog četvrtka nalazi u splitskom zatvoru, nakon što je izručen iz Australije poslije pravne bitke koja je trajala punih 10 godina.

Hrvatska ga tereti za ratni zločin nad ratnim i civilnim zarobljenicima početkom ‘90-ih na području Dalmacije i Banije.

Vasiljković je negirao krivnju.

Izvor: Al Jazeera i agencije