Vaterpolisti Crvene zvezde napadnuti u Splitu

Trojica vaterpolista Crvene zvezde napadnuti su nešto prije 14.00 sati na splitskoj Rivi – dvojica su uspjela pobjeći, dok se jedan spasio skokom u more.

Incident je Hini službeno potvrdila policija, koja je dojavu o napadu dobila u 13.40 sati, kada su petorica mladića napali trojicu igrača Vaterpolo kluba Crvena zvezda.

“Jedan od napadnutih vaterpolista je skočio u more, a dvojica su pobjegla. Do našeg dolaska na mjesto događaja razbježali su se i napadači. Mladiću koji je skočio u more ponudili smo liječničku pomoć, no odbio je. Za sada nema vidljivih ozljeda. Odveli smo ga u hotel i tamo s njim obavili razgovor, te sa ostalom dvojicom koji su uspjeli pobjeći. Paralelno s tim policija traga za počiniteljima i provodi kriminalističko istraživanje”, kazala je Željka Radošević iz splitske policije u izjavi za Hinu.

Utakmica odgođena

Neslužbeno se doznaje da je napad bio iznenadan. 

Vaterpolisti Zvezde su prije napada šetali Rivom, kako navodi Hina, a “izgleda da je lokalnim mladićima zasmetalo to što su svi bili odjeveni u majice svog kluba”.

Ministarstvo vanjskih poslova je pripremilo i uručit će protest Hrvatskoj zbog incidenta u Splitu, u kome su napadnuti vaterpolisti Crvene zvezde, izjavio je za RTS šef diplomatije Srbije Ivica Dačić.

“Tražićemo tačno utvrđivanje počinilaca, ali i kažnjavanje”, dodao je Dačić.

Zvezdini vaterpolisti su trebali večeras na poljudskom bazenu imati utakmicu u Regionalnoj vaterpolo ligi s Mornarom BS, ali je utakmica odgođena.

Uprava kluba je održala vanrednu konferenciju za štampu u Beogradu, na kojoj je saopćeno da su igrače huligani napali šipkama, pošto je konobar lokala u kom su sedjeli vidio grb Crvene zvezde na njihovoj odjeći.

Izvor: Al Jazeera i agencije